Hazine kaderine terk edildi!

Beşparmak Dağları'nın Muğla'nın Milas ilçesinden geçen kısmında yer alan Yediler Manastırı'nda bulunan, Hz. İsa'nın yaşamına, yaptıklarına ve ölümüne ilişkin sahnelerin yer aldığı freskler, koruma altına alınmadığı için tahrip ediliyor.

Hazine kaderine terk edildi!
Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla il sınırları içinde geniş bir alana yayılan Batı Menteşe Dağları’nın bir uzantısı olan Beşparmak Dağları’nda (Latmos) bulunan ve 10’uncu yüzyıldan kaldığı belirtilen Yediler Manastırı’ndaki mağara duvarında yer alan paha biçilmez freskler, kaderine terk edildi.


Hıristiyanlık için önemli olayların anlatıldığı ‘Lazarus’un dirilişi’, ‘Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi’, ‘mezar konusu ve anastasis (diriliş) sahnesi’, ‘Hz. İsa’nın yaşamına, yaptıklarına ve ölümü’ne ilişkin sahnelerin yer aldığı bu freskler, koruma altına alınmadığı için hızlı bir şekilde tahrip oluyor. Özellikle fresklerde bulunan kişilerin yüzünün hedef alınarak tahrip edildiği görüldü.

Bölge halkı, konuyu defalarca yöreyi incelemeye gelen uzmanlarla yetkililere aktardıklarını, ancak yıllardır kendileri dışında kimsenin bu tarihi mirası korumak için çaba harcamadığını söyledi.

.

9 YILLIK SÜREDE HİÇBİR ATIM ATILMADI

Öte yandan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) de ilgilileri, manastırda yıkım ve fresklerin tahrip edilmesi konusunda uyardığı ortaya çıktı.
EKODOSD’un ilk olarak, 2009’da yetkililere yazılı olarak, ‘Manastır yakınlarında bir kaya oyuğuna resmedilmiş, Hz İsa’yı doğumundan ölümüne kadar betimleyen fresklerin gün geçtikçe bozulduğunu ve korunması için etrafına demir parmaklıkların yapılarak, konukların da dışarıdan izlemeleri’ önerisinde bulunduğu belirtildi. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2010’da derneğe gönderdiği yazıda ise “Tarihi Yediler Manastırı’nın korunması amacıyla, İzmirRöleve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Milas Müze Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları kapsamında; söz konusu alana tarihi çevre duvarı ve fresklerin olduğu kayaya parmaklık ile manastıra ulaşan güzergahta yol çalışması yapılmak üzere proje çalışmalarına başlanıldığı” yanıtının verdiği bildirildi. Ancak aradan geçen 9 yıllık sürede hiçbir adım atılmadığı kaydedildi. (AYDIN/DHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2018, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER