HDP, Kılıçdaroğlu'nu alkışladı, Bahçeli'yle tokalaştı

Meclis'te 2018 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Bütçenin geneli üzerinde konuşmaların yapıldığı ilk gün 11 konuşmacıdan sadece birinin kadın olması dikkat çekti. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Man Adası ile ilgili sözleri AK Parti milletvekillerinin tepkisine yol açarken, “Milletvekillerinin cezaevinde olduğu bir ülke istemiyoruz" sözlerine ise HDP sıralarından alkış geldi. Genel Kurul'da MHP lideri Bahçeli ile hemen yan sırada oturan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım tokalaştı.

HDP, Kılıçdaroğlu'nu alkışladı, Bahçeli'yle tokalaştı
2018 yılı bütçesini görüşen Meclis Genel Kurulu yeniden Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplandı. Genel Kurul’a ilk gelen lider Başbakan Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, AK Parti grubunca ayakta alkışlarla karşılandı. Başbakan Binali Yıldırım’dan kısa bir süre sonra da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul salonuna giriş yaptı. CHP milletvekilleri de Kılıçdaroğlu’nu ayakta, alkışlarla karşıladı. İki lider ayrı ayrı salona giriş yaptığı için bir tokalaşma olmadı.


BAHÇELİ HDP’Lİ YILDIRIM’LA TOKALAŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Genel Kurul’a yaklaşık 1 saat sonra katıldı. Meclis’e geldikten sonra bir süre kurmaylarıyla muhalefet kulisinde oturan Bahçeli daha sonra Genel Kurul salonuna geçti. Maliye Bakanı Ağbal konuşurken Genel Kurul salonuna giren Bahçeli ile hemen yan sırada oturan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım tokalaştı.

MHP lider Bahçeli ile HDP’li Yıldırım bütçe görüşmeleri sırasında tokalaştı.

SOYLU DA KATILDI

Bütçe görüşmelerinde gözler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sert sözlerle yüklenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’daydı. CHP liderinin dava açtığı Soylu, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını Bakanlar Kurulu sırasından izlerken ara ara yanında oturan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile sohbet etti.

AK PARTİ SIRALARI BOŞ

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları ve çok sayıda bakanın kabine sıralarını doldurduğu Genel Kurul’da AK Parti grubu sıralarının büyük ölçüde boş olması dikkat çekti. Kulislerde AK Parti milletvekillerinin bir kısmının aynı saatlere yapılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı programda olabileceği ifade edildi.

TEK KADIN KONUŞMACI HDP’Lİ ERTAN

Bütçenin ilk günü gruplar adına konuşmalar yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yer aldığı 11 kişilik konuşma listesinde tek kadın milletvekili HDP grubu adına söz alan Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan oldu. Konuşmasında bu duruma dikkat çeken Ertan, bütçe konuşmasını kadınlar adına yaptığını söyledi.

‘LAF ATMASAK DİNLEYEN YOK’

Meclis Başkanı Kahraman’ın Kudüs mesajıyla açılan Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak 2018 bütçesi sunumu için Maliye Bakanı Naci Ağbal kürsüye çıktı. Ağbal, 1 saati geçen konuşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile kısa bir polemik yaşadı. Ağbal’ın yeni açıklanan büyüme rakamları için “Her alanda olağanüstü başarılara imza attık” sözlerine Ağbaba, “Hakikaten büyüdü ya!” diye karşılık verdi. Ağbal bu sözlere “Kıskanmayın, kıskanmayın” yanıtı verdi.

Ağbal’ın “2018 yılında da inşallah bütçe harcamalarımız yatırımı, üretimi, istihdamı destekleyecek” sözlerine de Ağbaba’dan “Sayın bakan, siz on altı yıldır fakir fukaraya, aça, yoksula bir şey yapmıyorsunuz. Aile zenginleşti ama fakir fukara yerinde sayıyor” tepkisi geldi. Ağbal da bu sözlere “O, numara yapmak size ait olan bir şey, biz hiç numara yapmadık, siz hep numara yapıyorsunuz” karşılığını verdi. Atışmaya Meclis Başkanı İsmail Kahraman müdahale ederken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayemizde dinleyen oldu, laf atmasak dinleyen bile yok ya” dedi.

KILIÇDAROĞLU, DİKKATLE DİNLENDİ

MHP adına 2 Grup Başkanvekilinin söz aldığı bütçe görüşmelerinde gözler CHP liderinin yapacağı konuşmadaydı. Alkışlarla kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını Başbakan, Bakanlar ve MHP liderinin dikkatle dinlediği görüldü. İlk olarak Kudüs, Lozan tartışmaları ile ilgili partisinin görüşlerini açıklayan Kılıçdaroğlu daha sonra Ataşehir Belediyesi ile ilgili iddialara değindi. Kızının Ataşehir’de rezidansı olduğu iddiasına yanıt veren Kılıçdaroğlu, kızı, gelini, dünürü kim varsa hepsinin mal varlıklarının incelenmesi için Meclis’te Komisyon kurulmasını istedi. Kılıçdaroğlu’nun sözleri CHP grubundan büyük alkış aldı.

AK PARTİ’Yİ KIZDIRAN SÖZLER

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşması AK Parti grubunca büyük ölçüde sessizlik içinde dinlendi. Kılıçdaroğlu, 2018 bütçesiyle ilgili değerlendirme yaparken 3. Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, nükleer santral ve şehir hastanelerinin bulunmadığını söyledi. Bunların bedellerinin “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu AK Parti sıralarına bakarak, “Öğrenemezsiniz bir de milletvekiliyim diye gezersiniz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun sözlerine AK Parti milletvekilleri oturdukları yerden tepki gösterdi.

‘NE YERLİ NE DE MİLLİSİN, GAYRİ MİLLİSİN’

Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ın yakınlarının para transferleriyle ilgili iddiaları tekrarlayıp, “Man Adası’nda şirket kuranları bu ülkede yaşatmayacağız. Ne yerli ne millisin kardeşim. Sen olsa olsa gayri millisin” sözleri de AK Parti grubundan bazı milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda “Milletvekillerinin cezaevinde olduğu bir ülke istemiyoruz. Gazetecilerin cezaevinde olduğu bir ülke istemiyoruz” derken bu sözleri CHP milletvekillerinin yanı sıra HDP milletvekillerince de alkışlandığı görüldü.

BAŞBAKAN HDP’Yİ DİNLEMEDİ

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından kısa bir ara verildi. Aranın ardından HDP Grubu adına konuşmalar yapıldı. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve diğer iki HDP milletvekilinin konuşmasını MHP lideri Bahçeli sonuna kadar izlerken, CHP lideri Kılıçdaroğlu HDP’li Yıldırım’ın konuşmasından sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 15:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER