HDP ve DBP heyeti Yüksekova'da incelemelerde bulundu

Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu HDP ve DBP heyeti, sokağa çıkma yasağının sona erdiği Hakkari’nin Yüksekova ilçesine gelerek incelemelerde bulundu.

HDP ve DBP heyeti Yüksekova'da incelemelerde bulundu

Aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Milletvekilleri Lezgin Botan, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Adem Özcaner Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, Hakkari Belediye Başkanvekili Fatma Yıldız, Yüksekova Belediye Başkanvekili Adile Kozay, Esendere Belediye Eş Başkanı Akif Kaya, HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanlarının bulunduğu heyet ilk olarak çatışma ve bombardımanlardan büyük zarar gören Eski Kışla, Orman ve Cumhuriyet Mahalleleri’nde incelemelerde bulundu.

yks6.jpg

DİCLE: HALK BUNUN HESABINI ELBET SORACAKTIR

Heyet mahallelerde yapılan incelemelerin ardından yakılan bir binanın önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle sözün bittiği yerde oldukları vurgusunda bulunarak kentin devlet güçleri tarafından harabeye çevrildiğini söyledi. Dicle, “Biz bu güne kadar İsrail'in Filistin halkına nasıl saldırdığını ve evlerinin nasıl yaktıklarını hep televizyonlarda gördük ama biz bugün canlı canlı aynı yaklaşıma Gever’de de tanıklık ettik. Biz bir kez daha Türk devletinin ve Filistin’in aynı zihniyete sahip olduğu gördük. Filistin vahşetini aynı şekilde Gever’de de uygulanmış. Gever halkına zulüm uygulamıştır. Ne yazık ki Türk Devleti halktan intikam alırcasına Gever halkının can ve mallarına kast etmiş, ev ve iş yerlerini tahrip etmiştir. Bunun karşısında halk çok öfkeli halk bunun hesabını elbet soracaktır. Acaba halka cevabınız ne olacak” dedi.

yks4.jpg

YÜKSEKDAĞ: AKP VE SARAY HALKTAN İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞMIŞTIR

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise Yüksekova’da gördükleri manzaranın tam anlamıyla vahşet olduğuna dikkat çekerek, “Kürt kentlerindeki yıkım hendek ve barikatlar değildi. Burada AKP ve saray halktan intikam almaya çalışmıştır bir kez daha. İzah edilmeyecek kadar ağır yıkım var. Bunun nedeni Yüksekovalıların Kürt hareketine verdiği destektir. Ablukanın uygulandığı kentlerde yüksek oy aldığımız yerlerdir. Bura ise hep rekorun olduğu kentlerin başında gelir” dedi.

TSK’nın sokağa çıkma yasağının 38’inci gününde yaptığı “operasyonlar bitti” açıklamasını hatırlatan Yüksekdağ, geriye kalan günlerde ise evlerin devlet güçleri tarafından yakıldığını söyledi. Yüksekdağ, “Kalan 40 günlük süre içersinde ise devlet güçleri tarafından neler yapıldığını herkes görüyor. Gördüğünüz yıkılmış evlerin yüzde 90’ı operasyonlar bittikten sonra yakılıp yıkılmış. Her hangi bir çatışma yokken yıkılmış ve yakılmış bir kent şuanda. Saray merkezli bir siyasi operasyonun yürütüldüğü bir kenttir Gever”dedi.

yks7.jpg

‘EVLER TALAN EDİLMİŞ’

Devlet güçleri tarafında evlerin talan edildiğini söyleyen Yüksekdağ, “Evlerin içinde televizyonlar ziynet eşyaları yağmalanmış durumda. Bir devlet bunu yapabilir mi? Eğer bunu devlet yapmışsa meşruluğu kalmamış bir eşkıya devleti haline gelmiştir. Bu yağmayı kim yaptı. Devlet güçleri buna yanıt versin. Evin televizyonuna kadar yağmalanmış. Paralar çalınmış. Eşyalar onların karargahlarına taşınmış. 78 gün boyunca devlet burada vardı. Öyle ise bunu da devlet yapmıştır. Yapmadıysa bizlere bunu yapmadığını kanıtlasın” diye konuştu.

‘İŞİT’çilerin görüldüğü söyleniyordu. Öldükleri görülen ve bilinen ama cenazeleri açıklanmayanlar var’ diyen Yüksekdağ, “İŞİT’çi oldukları iddiaları var. Bunların devletin güdümünde buraya getirildiği bilgileri var. Ama bunların hiç birine cevap verilmiyor saray hükümeti. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı Fransa’daki polis şiddetini kınıyor. Peki abluka altındaki kenti kimler bu hale getirdi. Bunun için Fransa polisini mi kınayacaksınız?”

ys4-001.jpg

YÜKSEKOVA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

“Onlar yıkmayı ve öldürmeyi bilirler” diyen Yüksekdağ şöyle devam etti: “Bizler ise yeniden inşa etmeyi yaşatmayı biliriz. Yüksekova halkıyla tam anlamıyla dayanışma içinde olacağız. Özgürlüğü ve direnişin kentine dönüştüreceğiz. Bütün Türkiye halkını nasıl diğer kentlerle dayanışma içinde olduysalar Yüksekova için de dayanışma ve sahiplenmeye davet ediyoruz. Burayı da dayanışma ve kardeşliğin parladığı bir kent haline getireceğiz. Bu anlamda herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.”

         

TUNCEL: HALKIN ÖFKESİ BU İKTİDARI GÖTÜRÜR

Yüksekdağ’ın arından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise Yüksekova halkı ile tüm belediye ve kurumlarıyla dayanışma içinde olacaklarını dile getirerek, “Devletin nasıl bir uygulamaya karşılaştığını görüyoruz. Halkın bu öfkesinden bu ülkeyi yöneteler korksun. Gelecek umudumuzu almaya çalışınlar korksun. Bu öfke bu hükümeti beraberinde götürecektir. AKP’nin Kürt kardeşine neler yaptığını gördük. Bu sadece Geverlilere değil Tüm Kürt halkına yapılmıştır. Kürtler vardır, var olmaya devam edecektir” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından heyet Hakkari merkeze gitmek üzere ilçeden ayrıldı.  / Yüksekovahaber

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2016, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER