HDP'den BM'ye Sur için 'acil eylem' çağrısı

HDP’li vekil Sibel Yiğitalp, Birleşmiş Milletler yetkililerine mektup göndererek, Sur’da yaşanan sokağa çıkma yasağı ve ölümlerin durdurulması için acil olarak eyleme geçmeleri için çağrı yaptı.

HDP'den BM'ye Sur için 'acil eylem' çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Genel Direktörü Sayın Michael Møller, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve diğer ilgili birimler ile Uluslararası Kriz Grubu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) İnsan Hakları Bürosu’na mektup göndererek, sokağa çıkma yasağı ve ölümlerin yaşandığı Sur için acilen eyleme geçmeleri için çağrı yaptı.

Sur’da 6. kez ilan edilen ve 69 gündür gün boyunca süren süren sokağa çıkma yasağının, halen fiili olarak devam ettiğini belirten Yiğitalp, yasak boyunca 25 kişinin öldürüldüğünü UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan 7000 yıllık tarihi eserlerin bir çoğunun yok edildiğini söyledi.

25 gündür açlık grevi sürüyor

Çağrıda, 25 gündür Rozerin Çukur, Ramazan Öğüt, Turgay Girçek, Gündüz Akmeşe, Cihat Morgül, Velat Bilen, Mahmut Oruç, Murat Menteş ve Hakan Aslan’ın cenazelerinin tüm girişimlere rağmen bulundukları yerlerden alınmasına izin verilmediğini belirten Yiğitalp, ailelerin, cenazelerin verilmesi için başlattıkları açlık grevini sürdürdüğünü ifade etti.

30 gün sonra alınabilen İsa Oran ve Mesut Seviktek’in cenazelerine işkence yapıldığını da belirten Yiğitalp, “Yani cenazelere bile işkence yapılan adı konulmamış bir savaş var. Tüm bu savaş konsepti toplumda büyük bir kutuplaşmaya da sebep oluyor” dedi.

‘Savaş politikalarıyla barışa ermiş kara parçası yok’

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler düşünüldüğünde, yaşatılan savaş konseptinin sadece Kürt coğrafyası için değil tüm dünya için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten Yiğitalp şunları ifade etti:

“Bu savaş konsepti daha fazla yayılmadan ve önüne geçilemez bir hal almadan önce mutlaka bitirilmelidir. Dünyada, savaş politikalarıyla barışa ermiş tek bir kara parçası yoktur. Müzakere ve çözüm vardır, onunla gelen gelecek ve barış vardır.

“İşte bugün geldiğimiz bu noktada sizlerden bir ses istiyoruz. Kürt kentlerinde her geçen gün yeni bir sivil katliama davetiye çıkaran sokağa çıkma yasaklarının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Sizi bu konuda hassasiyet göstererek, Türkiye hükümeti nezdinde görüşmeler yapmaya davet ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER