Irak'tan Barzani'ye son 'hayır'

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumu ertelemek için dün öne sürdüğü şartı reddetti. Abadi, "Kürdistan referandumunu şimdi de, gelecekte de reddediyoruz" dedi.

Irak'tan Barzani'ye son 'hayır'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat’taki merkezi hükümet arasındaki referandum krizi aşılamıyor. Irak Başbakanı Haydar Abadi, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin dün öne sürdüğü şartı reddetti.


Abadi, Barzani’nin “Bağımsızlık için müzakere ve uluslararası garanti karşılığında oylamayı erteleriz”açıklamasına karşı çıktı. Irak Başbakanı, ‘Kürtlerin bağımsızlık referandumu düzenlemesini şimdi veya gelecekte kabul etmeyeceklerini’ açıkladı. Abadi, “Kürdistan referandumunu şimdi de, gelecekte de reddediyoruz. Referandum Irak anayasasına aykırı, ülkeyi bölüyor ve zayıflatıyor”ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı, ülkenin sınırlarını ‘tek taraflı olarak zorla değiştirmenin kan dökülmesinin önünü açtığını savunsa da, “Iraklıların birbirleriyle savaşacağı gün hiçbir zaman gelmeyecek” dedi.

‘BİRLEŞİK IRAK’ VURGULU DİYALOG ÇAĞRISI

Abadi aynı zamanda Erbil yönetimine, ‘Irak anayasası ve birleşik Irak çerçevesinde’ diyalog çağrısı da yaptı.

Barzani dün, Bağdat’la belirli bir takvime bağlı kalacak bağımsızlık müzakereleri başlatılması ve bağımsızlık için uluslararası garanti verilmesi karşılığında referandumu ertelemeyi gözden geçirebileceklerini açıklamıştı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER