İstanbul, Ankara ve İzmir Newroz'unda barış mesajı

Rengarenk yöresel kıyafetleriyle binlerce İstanbullu sabahın erken saatlerinde metro, vapur, otobüs ve özel araçlarıyla Bakırköy’e gelmeye başladı. İstanbullular “Bijî Berxwedana Efrînê” ve “Biji Newroz" sloganlarıyla alana giriş yaptı. Ankara'da Valiliği’nin Newroz ateşi yakılmasını bazı katılımcılar sembolik ateş yakarak protesto etti. İzmir’de ise Newroz kutlamalarının adresi, Gündoğdu Meydanı oldu.

İstanbul, Ankara ve İzmir Newroz'unda barış mesajı
Hacı Bişkin


İSTANBUL –
 Aynı anda birçok il ve ilçede kutlanan Newroz Bayramı’nın İstanbul programı başladı. Newroz alanına girenler, ‘Biji Newroz, yaşasın halkların kardeşliği’ sloganı attı. Sabahın erken saatlerinde rengarenk yöresel kıyafetleriyle Bakırköy’e gelen İstanbullular, Newroz alanına yürüdü.

Birçok yerde kurulan polis arama noktalarında detaylı üst aramaları yapıldı.  Öte yandan birçok arama noktasında görevli polisler ve gazeteciler arasında gerginlik yaşandı. Sarı basın kartı olmayan gazetecilerin fotoğraf makinasıyla içeri alınmayacağını söyleyen güvenlik görevlileri daha müzakere sonrası basın çalışanlarını içeri almaya başladı.

Hayatını kaybedenler adına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından saat 13.00’te başlayan Newroz programı coşkuyla başladı. Ardından Afrin halkına selam gönderildi. Newroz Tertip Komitesi adına ilk konuşmayı Ali Rıza Bilgin yaptı. Bilgin; “36 yıl önce Kürt halkı Dehak’a karşı göstermiş olduğu mücadeleye karşı bugün de sürdürmektedir. Ortadoğu’yu yeniden paylaşmaya kalkan Dehak’lara karşı direnen halkımızı selamlıyorum. Bugün burada gösterdiğiniz duruş gelecek yaşamın direnişidir” dedi.

47 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Metro çıkışında polisler üzerinde sarı kırmızı yeşil flamaları taşıyanları gözaltına alındı. 47 kişi polisler tarafından gözaltına alınarak gözaltı aracına alındı. Halkevlerinin “İnadına barış” pankartı ve flamalarına da el konulmak istendi.

‘HEMEN BARIŞ İSTİYORUZ’

Newroz ateşi yakıldıktan sonra STK’ların ortak mesajı okundu. Kürtçe ve Türkçe mesajı EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros okudu. Kurumların ortak mesajı şöyle; “Newroz halkların kendi geleceklerini kurdukları inancın ta kendisidir. Newroz mücadeledir, Newroz dayanışmadır, Newroz yoldaşlıktır. Payımıza yine ölüm,  yersiz ve yurtsuz kalmak düştü. Hemen barış istiyoruz. Susmayacağız. Kendi seçtiğimiz siyasetçiler birer birer gözaltına alınsa da gazeteciler tutuklansa da sesimizi yükselteceğiz. Bir gece de çıkan KHK’lar onbinlece kişinin işsiz bırakılmasına, kölelik yasalarına ve hukuksuzluğa dur diyeceğiz. İşsizliği derinleştirerek şükretmemizi isteyenlere ‘buraya kadar’ demek için birlikteyiz. Zulüm artık son bulsun”

Şırnak HDP Milletvekili Leyla Birlik de İstanbul Newroz’una katıldı. Birlik, Nusaybin, Şırnak ve Cizre’den selam getirdiğini söyleyerek sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybeden Taybet İnan, Mehmet Tunç’u da andı. Birlik, şunları söyledi; “Biz özgürlüğümüz için yürüdük. Kimse bu kahraman halkın karşısında duramaz. Newroz yeni gündür. Newroz özgür günlerin isteğidir. Biz kardeşlik diyoruz onlar kabul etmiyor. Biliyoruz özgürlük kolay değil.”

TUTUKLU SİYASİLERDEN NEWROZ MESAJI

HDP İstanbul Yöneticisi Hevin Kınay tutuklu HDP milletevekilleri ve siyasiler adına yapılan ortak açıklamayı okundu. Ortak açıklamada Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Mehmet Aslan ve Ayla Akat Ata’nın imzası yer aldı. Yapılan ortak açıklamada “Kürt halkının varlığına ve özgürlüğüne yönelik saldırılar yapılmaktadır. Kürtlerin statü elde etmesi AKP ve MHP ile engellenmek istenmektedir. Eğer Kürtler birlik olursa kazanımları da büyük olacaktır. Newroz bunun için bir başlangıç olmalı. Mutlaka kazanacağımızın sözünü veriyoruz.”

Siyasetçilerin mesajının ardından tutuklu bulunan HDK Eş Sözcücü Onur Hamzaoğlu’nun gönderdiği mesajı okundu. Hamzaoğlu’nun mesajında “Tarih bize gösterdi ki insan güzellikten vazgeçemez. Bu toprağı doğasıyla kurutmaya çalışıyorlar. Özgürlük yok, barış yok, adalet yok, refah yok, sağlık yok, sosyal güvenlik yok, iş yok mutluluk yok. Ancak bizler umutsuzluğa kapı açmamalıyız. Türkler, Kürtler, Araplar, Gürcüler, Rumlar, Aleviler, Sünniler, Ezidiler, Ermeniler tüm halklar olarak bunu yeniden başarabilir. Hepinizin Newroz’u kutlu olsun.” ifadeleri yer aldı.


Ankara’da ‘Newroz ateşi’ yasaklandı!

Serkan Alan

 

ANKARA – HDP Ankara İl Örgütü’nün öncülüğünde birçok demokratik kitle örgütü tarafından düzenlenen Newroz kutlaması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. İki farklı bölgeden giriş yapılan alana sokulan pankartlar polis tarafından tek tek kontrol edildi. Alanda yakılması planlanan Newroz ateşi Ankara Valiliği’nin izin vermemesi nedeniyle yakılamadığı öğrenildi. Kutlamaya katılanların bazıları Valiliğin yasak kararını protesto etmek için sembolik ateş yaktı.

10 EKİM’DE HAYATINI KAYBEDENLER UNUTULMADI

Halaylar eşliğinde başlayan kutlamada 10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybedenler de unutulmadı. Türkçe, Kürtçe ve farklı dillerde baharın gelişini kutlayan pankartların yer aldığı alanda Gar önünde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı. KESK Ankara Şubeler Platformu, “Barış, Kardeşlik, Özgürlük Bayramı Kutlu Olsun” pankartı açtı. Halkevleri ise alana sloganlar eşliğinde giriş yaptı.”Barışın ve Kardeşliğin Ülkesini Kuracağız” pankartıyla alana giriş yapan Halkevleri üyeleri, “Türk Kürt kardeşçe tam bağımsız Türkiye” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

‘NEWROZ KAWALARIN HEYKELLERİNİ YIKAN DEĞİL YAPANLARIN BAYRAMIDIR’

Ankara’daki Newroz kutlamasına destek veren demokratik kitle örgütleri adına açılış konuşmasını 7’nci sönem Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan yaptı. “Newroz, zulme karşı özgürlüğün simgesi Kawaların heykellerini yıkanların değil, yapanların bayramıdır” diyen Aslan OHAL koşullarında akademisyen, siyasetçi, hukukçu ve birçok kesime baskı yapıldığını söyledi.

‘BAYRAMLAR HEPİMİZİN BAYRAMIDIR’

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora Ankara’daki Newroz kutlamasında konuştu. Newroz’un diriliş ve özgürlüğün bayramı olarak kutlandığını söyleyen Dora, “Bayramlar hepimizin bayramıdır. Biz Türkiye halkları olarak hepimizin bayramıdır diyoruz. Bugün coğrafyamızda acılar yaşanmaktadır. Bu coğrafyalar şiddete doymuş topraklardır. Bize yakışan bütün halkları mutlu edecek olan evrensel değerlerin bu topraklarda içselleştirilmesidir. Birçok mağduriyet yaşanıyor. Biz istiyoruz ki anaların göz yaşları dinsin. Başta Parlementoya büyük sorumluluk düşüyor. Bu topraklar hepimize yeter. Empati duygularımızı geliştirip başkalarının yerine koyarak tüm haklar için mücadele ettiğimizde bu ülke demokratik cumhuriyete evrilecektir. Biz HDP olarak bütün halkları ve inançları bağrında barındıran partiyiz. ” dedi.


İzmir’de Newroz kutlamaları başladı

Nuray Pehlivan

İZMİR – İzmir’de HDP İl Yönetimi tarafından düzenlenen Newroz kutlamaları, Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Kutlamalara katılanlar bugün sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başladı. Ayşe Acar Başaran, Ertuğrul Kürkçü ve Saruhan Oluç’un konuşmacı olarak katılacağı Newroz kutlamalarında, alanda toplanan halk Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Öte yandan arama noktalarında poşu, döviz ve bayrakların alana alınmaması nedeniyle polisle halk arasında gerginlik yaşandı. Güvenlik noktasında Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) bayrağının polis barikatından içeriye girişi bayrakta bulunan amblem ve renkler tehdit olabileceği gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıldı. TÖPG İzmir temsilcisi Juliana Gözen, polisle yaşadığı tartışmada “Yasal bir parti girişimi hareketi olan TÖPG bayrağını engellemeye çalışmak keyfi bir tutumdur” dedi.

Polis, bayrağı inceledikten sonra bayrağın içeriye girmesine izin verdi ancak bu esnada yaşanan gerginlik sırasında biri çocuk olmak üzere 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınma gerekçeleri olarak yanlarında kutlama amaçlı getirdikleri sarı, kırmızı, yeşil örtü ve bileklikler gösterildi.

Newroz kutlamalarında toplanan binlerce İzmirli’ye konuşma yapan Saruhan Oluç, “Peki siz Afrin’e bayrak astınız da, Anadolu halkı, Trakya halkı bir şey mi kazandı? Ekmekleri mi büyüdü, aşları mı arttı, özgürlükleri mi arttı, demokrasi mi geldi? Siz oraya bayrak asarak Halepçe’deki zihniyeti yeniden canlandırmayı düşündünüz. Peki Türk’e yaradı mı bu? Hayır yaramadı. Kime yaradı bu? AKP-MHP koalisyonuna yaradı. Dün barış olmasın diyerek mücadele edenler kimlerse bugün Kürde düşman olan onlardır. ”

Oluç’un konuşmasına alkışlarla destek veren kitle, konuşmanın ardından İlkay Akkaya şarkıları eşliğinde hayal çekerek Newroz kutlamalarına devam etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER