Neçirvan Barzani: Kerkük petrolü konusunda tarafız

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük petrolü konusunda İran-Irak anlaşması iddiasına tepki gösterdi: Şimdiye kadar verilmiş bir karar yok. Bu konuda biz bir tarafız.

Neçirvan Barzani: Kerkük petrolü konusunda tarafız
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak ile İran’ın Kerkük petrolü konusunda bir anlaşma yaptığına dair haberleri değerlendirdi. Barzani, Erbil’in Kerkük petrolü konusunda taraf olduğunu söyledi.


Rudaw’ın aktardığına göre,Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Barzani,”Bu konudan haberimiz yok. Ne bize sorulmuş bir konu var ne de bu anlaşmadan haberdarız” dedi. Barzani, “Kerkük petrolünün gönderimiyle ilgili şimdiye kadar verilmiş bir karar yok. Irak gönderecek mi göndermeyecek mi henüz belirlenmiş değil. Bu konuda biz bir tarafız” ifadelerini kullandı.

‘ANAYASANIN HER MADDESİ UYGULANIYOR MU?’

Barzani, Irak Federal Mahkemesi’nin bağımsızlık referandumu anayasaya aykırı bulan kararı hakkında da ‘tek taraflı’ deyip, mahkemenin kendilerine danışmadan karar aldığını vurguladı. Barzani, Irak hükümetini anayasanın her maddesini uygulamamakla itham ederek şu tepkiyi gösterdi:

“Eğer Bağdat ve uluslararası toplum Irak’ta istikrar olmasını istiyorsa Irak, anayasanın uygulanması konusunda ciddi olmalı. Anayasa bizim için tek bir pakettir ve ilk maddeden son maddeye kadar birlikte uygulanmalıdır. Sadece kendi istedikleri maddeler uygulanamaz. Bize göre eğer anayasa olduğu gibi uygulanırsa bu ülkede hiçbir sorun kalmaz. Eğer anaysa uygulansaydı, referanduma gerek kalmayacaktı. Federal Mahkeme’nin kararı son karardır, temyize gitmez. Maalesef tek taraflı bir karar almışlardır."

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başbakanı, Bağdat’ın bölgedeki havalimanlarını kapatmasını hakkında da “Anayasanın ihlalidir, yasadışıdır, insani değildir. Eğer havalimanlarında ne yaptığımızı bilmek istiyorlarsa buyursunlar, gelsinler, hazırız. Ancak kapatmaları, insan hakları ihlalidir” dedi. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2017, 08:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER