Öcalan, İmralı'da Avrupalı heyet ile görüştü!

Avrupa Konseyi’nin resmi sitesinde yer alan bilgiye göre, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 28-29 Nisan tarihleri arasında İmralı Cezaevi’ni ziyaret etti.

Öcalan, İmralı'da Avrupalı heyet ile görüştü!

Avrupa Konseyi İşkence Önleme Komitesi (CPT), 28-29 Nisan tarihleri arasında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

CPT’nin resmi sitesinde yer alan bilgiye göre, ziyaretin amacının İmralı Cezaevi’nde bulunan 4 tutuklunun şartlarını incelemek ve öncesinde bu konuda CPT’nin 2013 senesinde yaptığı önerilerin Türkiye otoritelerince yerine getirip getirilmediği incelemek olduğu belirtildi.

Ziyaret esnasında daha çok tutukluların koşullarının, özellikle kolektif aktivilerinin sunulup sunulmadığının incelendiği belirtildi.

Ayrıca, aile ve avukat ziyaretleri yapılıp yapılmadığı konularında bilgi edinildiği eklendi.

Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) yer alan habere göre, İmralı adasındaki ziyaret ardından CPT heyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Güvenlikli İmralı cezaevi Müdürü Enis Yavuz, yine Adalet Bakanlığı ve Dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri ile görüşüldüğü kaydedildi.

CPT Başkanı Mykola Gnatovskyy öncülüğündeki heyette CPT üyeleri Hans Wolff ve Michael Neurauter’in yer aldığı belirtildi.

Türkdoğan: Ziyaret önemli

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, ziyaretin yapılmış olmasının önemli olduğunu belirterek, “Genellikle ziyaretler bittikten sonra açıklama yaparlar, daha önceden defalarca başvurmuştuk, bu duruma seyirci kalmalarını istememiştik. BM’nin İşkenceye Karşı Komitesinde de durum Türkiye’ye soru olarak yöneltilmişti zaten bu bağlamda CPT’nin gitmiş olması önemli” dedi.

Öcalan yasal haklarından mahrum edilmiş durumda”

İmralı’da yaşananlara da dikkat çeken Türkdoğan, “Çok açık bir şekilde hukuka aykırılık var. Abdullah Öcalan yasal haklarından mahrum edilmiş durumda. Bir yıldan fazladır hiç kimse hiçbir şekilde haber alamıyor. Kimse resmi bir açıklama yapmıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir kanunsuzluk var CPT’nin de büyük bir sorumluluğu var çünkü CPT’nin daimi olarak izlediği mahkûmlardandır Abdullah Öcalan. CPT anlaşılan duyduğu sorumluluk gereği bunu kamuoyuyla paylaşma gereği hissetmiş. Abdullah Öcalan pozisyonu itibariyle de, Kürt kamuoyu üzerinde, demokrasi güçleri üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2016, 16:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER