Önder: İmralı'ya dair talepler için herkes seferber olmalı

HDP İmralı Heyeti üyesi Önder, PKK lideri Öcalan’ın durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Önder, aile, avukat ve heyetlerin İmralı’ya gitmesi konusundaki taleplerini yeniledi.

Önder: İmralı'ya dair talepler için herkes seferber olmalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumuna dair Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) değerlendirmelerde bulundu.

Önder, ilk günden bu yana İmralı’dan halen tatmin edici bir bilgi alamadıklarını, sadece darbe girişiminin ardından görüştükleri hükümet yetkililerinin kendilerine “güvenlik koşullarında en ufak bir sıkıntı yaşanmadığı” yönünde güvence verdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

“İmralı sisteminin kendisi insanlık dışı”

Kendilerine verilen güvenceyi ilk anda kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Önder şunları söyledi:

“Fakat bu yeterli değil. Geçmişte görüyoruz. Her darbe döneminde hükümet ya da yönetenler duruma hakim olduklarını zannetseler bile İmralı’da önemli çizgi dışı sızma sayılabilecek müdahaleler yaşandığını bizzat Sayın Öcalan’ın ağzından defalarca dinledik.

“İmralı sisteminin kendisi insanlık dışı ve güvence verilebilecek bir sistem değil. Hem hukuki hem insani de değildir. Öte yandan güvenlik koşullarından emin olunmasını gerektiren şartları da içermiyor.

“Görüşme talebimizi yeniliyoruz”

“Sorumluluğumuz gereği ilk andaki o bilgiyi paylaştık ama devamında ve o gün muhataplarımıza bunu sıcak bir bilgi veya hükümet güvencesi olarak paylaşacağız ama asıl olan İmralı’ya hızlıca aile, avukat ve heyetlerin gitmesinin sağlanması gerektiğini söyledik.

“Tecrit olursa orada suikasta ya da değişik yaklaşımlara alan açan bir zemini otomatikman sağlamış oluyorsunuz. Oysa kendi hukuki haklarını kullanmaya başladığında bu kamu denetimi anlamına da geliyor. Bu anlamda biz ısrarla bu talebimizi yeniliyoruz.”

“Çıkan haberler görüşme talebinin hayatiyetini gösteriyor”

Darbe girişimi sonrası darbecilerin İmralı’ya dönük saldırı hazırlığı yönündeki haberleri de hatırlatan Önder, bu haberler karşısında görüşme taleplerinin ne kadar hayati bir talep olduğunu söyledi.

Heyet ve HDP olarak bu konudaki tutumlarını daha da geliştireceklerinin bilgisini veren Önder, “Bu sadece Sayın Öcalan’ın güvenliğiyle ilgili bir mesele değildir. Bu tam da Türkiye’de demokratik geleceğimizin olup olamayacağını belirleyen en önemli mihenklerden birisidir” dedi.

İmralı’ya gitme yönündeki taleplerine AK Parti iktidarının olumlu yaklaşmadığını belirten Önder, bu yönde bir amere de görmediklerini söyledi.

‘OHAL sonrası yasaklar kaygılarımızı arttırdı’

İmralı’da Öcalan ile diğer tutukluların her türlü ziyaretçi, yazılı haberleşme ve telefon görüşme haklarını OHAL süresince yasaklanmasının endişelerini katmerleştiren bir tutum olarak değerlendiren Önder şunları söyledi:

“OHAL’in kendisi bizzat öyledir. Durup dururken İmralı’nın buna dâhil edilmesi bu konudaki kuşkularımızın ne kadar haklı, itirazlarımızın ne kadar yerinde olduğunu gösterir.

“İmralı’ya dair talepler için herkes seferber olmalı”

“Sayın Öcalan’a ve onun koşullarına sahip çıkmak Türkiye’de demokrasinin geleceğine, ortak geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bölgenin geleceğine sahip çıkmaktır. Sayın Öcalan bu darbeye ne kadar işaret ettiyse bölgedeki gelişmelerin daha embriyo halinde olduğu zamanlarda bugün gelinebilecek noktalara işaret etmişti.

“Bölgeye dair söyledikleri bütün şeyler de tek tek ve onun ön gördüğü şekilde ortaya çıktı. Bu anlamda Sayın Öcalan üzerine bütün demokratik duyarlılıkların gösterilmesi gereken bir yer haline geliyor; İmralı ve İmralı’nın koşulları.

“Kamuoyundan bu konuda ortak bir demokrasi bloğu çerçevesinde bu talebi alabildiğince hayatileştirmek ve güçlendirmek konusunda herkesi seferber olmaya çağırıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER