Putin: Kürtlerle ilişkimizi hiçbir şey durduramaz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Putin, Suriye'nin acısını en çok Türkiye'nin çektiğini söyledi. Iraklı Kürtler ile ilgili bir soruya yanıtında ise "Bütün gelişmelere rağmen hiçbir şey Kürtlerle ilişkimizi durduramaz" dedi.

Putin: Kürtlerle ilişkimizi hiçbir şey durduramaz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yılın sonunda çok sayıda gazetecinin sorularını yanıtladığı yıllık basın toplantısını düzenledi. Bu yıl 1640 gazetecinin katıldığı toplantı dört saate yakın sürerken, Rus lider dış politika konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Putin, Rusya’nın ABD, Türkiye ve Kürtlerle ilişkilerini değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı, “Mevcut durumun ne kadar karışık olduğunu biliyorum ama bütün gelişmelere rağmen hiçbir şey Kürtlerle ilişkimizi durduramaz” dedi. Putin, Rûdaw muhabiri Halid Hüseyin’in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Rusya arasındaki ilişkilere dair sorusuna yanıtında şu ifadeleri kullandı:

‘GÜVENİLİR BİR İLİŞKİMİZ VAR’

“Bakın neler yaşandı, bağımsızlık referandumu gerçekleştirildi, daha sonra Kürdistan Bölgesi Hükümeti bağımsızlık kararının uygulanmasını dondurdu. Bu bizim kararımız değildi, sizin kararınız. Bağımsızlığın uygulanması kararı halen geçerli. Bizim tavrımız nasıl olmalı? Tavrımız her konuda gerginlikten uzak, anayasa ve Irak’ın toprak egemenliği çerçevesinde olmalı. Kürdistan Bölgesi liderliği özellikle bunun üzerinde çalıştı.

Rosneft gibi şirketlerimiz Irak ve özellikle Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Bu ekonomik açıdan Irak, Kürdistan Bölgesi ve Rusya’nın çıkarınadır. Kürdistan ile ilgili olarak da eskiden beri Kürtlerle dostça ilişkilerimiz oldu ve bu güvenilir bir ilişkiydi. Mevcut durumun ne kadar karışık olduğunu biliyorum ama bütün gelişmelere rağmen hiçbir şey Kürtlerle ilişkimizi durduramaz.”

‘ABD’YLE SİLAH YARIŞTIRMAYACAĞIZ’

Putin, askeri harcamalarla ilgili bir soruya yanıtında ise ABD’yle silah yarışına girmeyeceklerini söyledi. Rus lider, “Savunma alanında ABD kadar harcama yapamayız. Rusya, savunmaya 46 milyar dolar ayırıyorken ABD, bu alanda 2018 yılında 700 milyar harcama yapmayı planlıyor. Rusya, ordusunun gelişimine dikkat edecek ancak silahlanma yarışına girmeyecek. Ordumuzu geliştirirken, bütçemize zarar vermeyeceğiz” dedi.

‘HAYVANLAR GİBİ KAVGA ETMEMELİYİZ’

Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili bir soruya yanıtında da “Onu değerlendirmek benim işim değil” dedi. ABD’yle Rusya’yı birleştirebilecek çok şey olduğunu söyleyen Putin, Trump’ın ülkesindeki Rusya soruşturması nedeniyle Moskova’yla yaklaşamadığını belirtti.

Trump, ABD’yel ilişkiler konusunda şu ifadeleri kullandı: “ABD ile Rusya hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı.”

‘BAY BAY PUTİN’

Putin, popülaritesinin çok yüksek olmasının nedenleri ve etkili bir rakibinin olmamasının sıkıcı olup olmadığı yönündeki bir soruyu yanıtsız bıraktı.

Bunun yerine Putin, elinde ‘Bay bay Putin’ yazan birinin sorusunu almak istedi. İlk başta anlaşıldığının aksine ‘Bay Bay Putin’ yazısının Tatarcada ‘Baba Putin’ olarak telaffuz edildiğini ve bunun ‘Büyük baba Putin’ anlamına geldiğini söyleyen gazeteci, hem Putin hem de salondakilerin gülümsemesine neden oldu.

‘EKONOMİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR’

Putin’e Rusya’nın ekonomisine ilişkin sorular da yöneltildi. Ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Putin, “2000 yılından bu yana gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 75, sanayi üretimi yüzde 70, maaşlar yüzde 3.5, emekli maaşlarıysa yüzde 3.6 arttı. Yaptırımlar Rusya ekonomisini etkiledi, ancak petrol fiyatlarının düşüşü kadar değil. Rusya ekonomisi büyümeye devam ediyor. Kısa ve orta vadede Rus ekonomisinde kalkınma garanti altına alındı” diye konuştu.

‘KRİZİN ACISINI EN ÇOK ÇEKEN TÜRKİYE’

Putin, Suriye’de 2011’den beri süren kriz hakkındaki bir soruya, “Bunun acısını en çok çeken Türkiye. Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor” yanıtını verdi. Putin ayrıca, Rusya’nın göçmen sorununun çözülmesine yardım etmek istediğini öne sürerek, Suriye’deki krizi Şam’ın yalnız başına çözemeyeceğini, bunun uluslararası toplumun ortak çabasını gerektirdiğini belirtti.

‘EL KAİDE’Yİ YARATTILAR, O DA NEW YORK’U VURDU’

Putin, Rus hava güçlerinin konuşlandığı Hmeymim üssüne 11 Aralık’ta gerçekleştirdiği beklenmedik ziyarete ilişkin bir soru üzerineyse, aslında Suriye’yi uzun zamandan beri ziyaret etmek istediğini fakat güvenlik nedeniyle bu planının hep ertelendiğini söyledi.

Putin’in Suriye’ye ilişkin çeşitli bir soruya da “Suriye’de önemli olan, buradaki sürece dahil olanların terörist ya da radikal grupları kendi amaçlarına ulaşmak için kullanmayı istememesi. Ne oldu? El Kaide’yi yarattılar, o da New York’u vurdu” yanıtını verdi.

‘IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİLMELİ’

Putin, Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bağımsızlık kararı çıkan eylül referandumuna ilişkin bir soruyla ilgili olarak, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin geleceği konusunda, yasalar çerçevesinde hareket edilmeli ve Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli” ifadelerini kullandı. Putin ayrıca, Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in IKBY ile yaptığı işbirliğinin, ‘hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hem de Rosneft’in yararına olduğunu’ söyledi.

‘TRUMP’LA BİRBİRİMİZE ‘SEN’ DİYE HİTAP EDİYORUZ’

Putin, RT muhabirinin ‘Trump’la birbirinize sen mi, yoksa siz mi diyorsunuz?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Trump’la birbirimize ‘sen’ diye hitap ediyoruz. Bizim gibi kişiler arasındaki ilişkiler de böyle olmalı. Trump’la iş irtibatı kurmam gerektiğinden eminim. Bu sayede Trump’ın Rusya ile ilişkileri düzeltme imkanına sahip olacağını umuyorum.” (Kaynak: Sputnik, Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER