'Soru, Kürtlerin bağımsız olup olmayacağı değil'

Amerikan Savunma Bakanlığı'nın İstihbarat Ajansı'nın (DIA) Başkanı Korgeneral Vincent Stewart Senato'da konuştu: Iraklı Kürtler bağımsız olacak, asıl soru bunun ne zaman gerçekleşeceği.

'Soru, Kürtlerin bağımsız olup olmayacağı değil'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2017 sonuna kadar bağımsızlık referamdumu düzenlemeye hazırlanırken, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın İstihbarat Ajansı’nın (DIA) Başkanı Korgeneral Vincent Stewart, Iraklı Kürtlerin ‘eninde sonunda bağımsız olacağını’ söyledi. Stewart, “Asıl soru, bunun ne zaman gerçekleşeceği” dedi.


İstihbarat değerlendirmeleri yapmakla yükümlü olan ve Amerikan politikalarının belirlenmesinde yetkisi olmayan DIA’nın başkanı, Senato’da Iraklı Kürtlerle ilgili bir oturumda konuştu. Stewart, “Kürt bağımsızlığı muhtemelen, ‘olup olmayacağı’ değil, ‘ne zaman olacağı’ konusunda soru işaretlerinin bulunduğu bir yolda. Dolayısıyla ekimdeki referandum önemli” diye konuştu.

Stewart, Irak toplumunun iç ilişkilerinin bu açıdan önemli olduğunu vurgulayarak, “IŞİD Musul’da yenilgiye uğratıldıktan sonra, Irak hükümetinin karşısındaki en büyük sorun Şii hâkimiyetindeki hükümet, batıdaki Sünniler ve kuzeydeki Kürtler arasındaki farklılıkları uzlaştırmak olacak” dedi.

Kerkük’ün statüsü hakkındaki anlaşmazlığa da dikkat geçen Amerikalı korgeneral, “Kerkük petrol sahası, buradan elde edilen gelir ve Kerkük’ün sahibinin kim olduğuna dair sorunları çözmek, Irak hükümeti için zorlu siyasi sorunlar olacak. Siyasi bir çözüm bulunmaması nihayetinde tüm taraflar arasında ihtilafa yol açacak ve iç savaşa dönüşebilecek bir duruma geri dönmek anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2017, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER