STK'lara Meclis yasağı kaldırılsın çağrısı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’e giriş yasağı bulunan sivil toplum temsilcilerine yönelik ambargonun kaldırılması çağrısında bulundu. Çakırözer, STK'lara yönelik sınırlamalara ilişkin önerge verdi.

STK'lara Meclis yasağı kaldırılsın çağrısı
Sivil toplum örgütleri temsilcileri, sendika ve oda başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi ‘kara liste’de oldukları gerekçesiyle Meclis’e giremiyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a yaptığı çağrıda, “Güçlü toplum, güçlü sivil toplum demokrasinin vazgeçilmez ilkesidir. Bu anlayış çerçevesinde eski Meclis Başkanı döneminde sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, sendikaların temsilcilerine konulan yasaklar derhal kaldırılmalıdır. Sivil topum örgütleri, meslek örgütleri Anayasal kuruluşlardır. Bunların kara listeye almak büyük utançtır” dedi.


Sivil toplumun demokrasinin özü ve vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, Türkiye Küçük Millet Meclis’i Başkanı Oya Özden, İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da aralarında bulunduğu meslek odaları başkanları ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin üyelerinin Meclis’e girişleri yasak. Neden? Sadece alanlarıyla ilgili görüş bildirdiği için. Cumhuriyet’in temel felsefesi ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüne dayanmaktadır. Bu ülkenin yurttaşlarına halkın meclisine giriş yasağı konulması utanç vericidir. Bu isimlerin de aralarında olduğu ‘kara liste’ derhal kaldırılmalıdır” dedi.

YASAĞIN GEREKÇESİ NE?

Sivil toplum örgütleri temsilcilerine getirilen yasağın kaldırılmasına ilişkin Meclis’te soru önergesi de veren Çakırözer, şu sorulara yanıt istedi:

-2016-2018 yılları arasında TBMM Yerleşkesine giriş yasağı konulan kaç kişi vardır? Bu kişilerin kaç sivil toplum kuruluşu, meslek kuruluşu, sendika temsilcisidir? Bu yasakların süresi nedir? Kamuoyunda da bilinen bu isimlere yasak konulmasının gerekçesi nedir?

-TBMM Yerleşkesine giriş yasağı uygulaması hangi mevzuat ya da mevzuatlara dayandırılmakta?

– TBMM çatısı altında birçok milletvekili düzenlediği basın toplantısında konunun uzmanı olan kişilere kürsüde söz vermekte. Kaç kişiye 2016-2018 yılları arasında milletvekilinin basın toplantısında söz aldıktan sonra TBMM giriş yasağı uygulanmıştır? Bu uygulamanın gerekçesi nedir?

-Bu konuda her parti milletvekilinin misafirine aynı uygulama yapılmakta mıdır, yoksa sadece muhalefet partisi milletvekillerinin misafirlerine mi yasak konulmaktadır? Basın toplantısına katıldığı için hakkında tutanak tutulan herkese eşit muamele yapılmakta mıdır?

-Cumhuriyet’in temel felsefesi “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüne dayanmaktadır. Bu ülkenin yurttaşlarına halkın meclisine giriş yasağı konulmasının gerekçesi nedir? Bu yasaklar Cumhuriyet’in kurucu iradesini teşkil eden TBMM’nin maneviyatı ve temsil ettiği değerlerle çelişmiyor mu?

-Giriş yasağı konusunda TBMM hakkında açılmış kaç dava vardır? Bu davalarla ilgili durum nedir?

PARLAMENTO MUHABİRLERİNE KISITLAMA KABUL EDİLEMEZ

Çakırözer, Meclis’te parlamento muhabirlerine yönelik getirilen sınırlamaların da kaldırılmasını isteyerek, “Parlamento muhabirleri Meclis kurulduğundan bu yana halkın haber alma hakkı için çalışmaktadırlar. Onların çalışmalarına parlamento içinde sınırlama getirilmesi asla kabul edilemez. Parlamento muhabirleri Meclis ziyaretçileri değildir, Meclis’in asli unsurlarındandır. Onların çalışmaları kısıtlanamaz” dedi. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2018, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER