Uluslararası basında Ankara katliamı

Ankara katliamı uluslararası basında geniş bir yankı buldu. Der Spiegel, Le Monde, NTV, Liberation katliamın 1 Kasım seçimleri öncesine dikkat çekerek, 7 Haziran seçimleri öncesinde 5 Haziran Amed ve Suruç katliamını hatırlattı.

Uluslararası basında Ankara katliamı
Ankara katliamı uluslararası basında geniş bir yankı buldu. Der Spiegel, Le Monde, NTV, Liberation katliamın 1 Kasım seçimleri öncesine dikkat çekerek, 7 Haziran seçimleri öncesinde 5 Haziran Amed ve Suruç katliamını hatırlattı.


SPIEGEL “ELLERİNİZDE KAN VAR” TEPKİSİNİ ÖNE ÇIKARDI

Spiegel Online’da katliama ilişkin verilen haberde HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın konuşmasına atfen, “Ellerinizde kan var” başlığı kullanıldı.

Katliamı şu ana kadar üstlenenn olmadığı ve HDP’nin AKP’nin katliamda payı olmakla suçladığı belirtilen haberde, kanlı saldırının erken seçimlerden 3 hafta öncesine geldiğine dikkat çekildi.

Haberde, birçok kentte on binlerce kişinin protesto gösterileri düzenlediği kaydedilirken, yine Demirtaş’ın “bu saldırı ülkenin bütünlüğüne yapılmış bir saldırı değildir. Bu devletin halkına saldırısıdır” şeklindeki sözleri de yer aldı.

LE MONDE: HÜKÜMET ‘SURUÇ’U DAİŞ YAPTI’ DEDİ, AMA DAİŞ ÜSTLENMEDİ...

Fransız Le Monde gazetesindeki haberde ise, saldırının hemen ardından polisin eylemcilere karşı güç kullandığı kaydedildi. Katliamın çatışmalı sürecin ve 1 Kasım seçimleri öncesinde meydana geldiğine dikkat çeken gazete, 5 Haziran Amed ve Temmuz’daki Suruç katliamlarını da hatırlattı.

Özellikle Suruç katliamının hükümet tarafından DAİŞ’e mal edildiği kaydedilen haberde, ancak çetelerin Suruç saldırısını üstlenmediğinin altı çizildi. Le Monde, Türkiye’nin hem DAİŞ hem de PKK’ye ‘cephe açtığının’ savunulduğunu, ancak PKK’nin dün yaptığı açıklamayla ateşkes ilan ettiğine de yer verdi.

NTV

Alman NTV televizyonu da katliama ilişkin bilgilerin yanı sıra Yeşiller Partisi’nin önde gelen ismi ve Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth’un görüşlerine yer verdi. Claudia Roth, barışçıl göstericilere karşı kanlı katliamların hükümetin bilinçli olarak devam ettirdiği kutuplaştırma siyasetiyle mümkün olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin giderek daha büyük bir krizin içine düşebileceğini söyleyen Roth, Ankara’daki katliamın Amed ve Suruç’takileri hatırlattığını söyledi. Roth, katliamın meydana geldiği nefret, hak kısıtlaması ve basın özgürlüğünün engellendiği bir iklimde olunduğunu ve ‘bunun sorumlusunun da Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna’ vurgu yaptı.

LIBERATION SEDAT PEKER’İ HATIRLATTI

Liberation gazetesindeki haberde ise katliamın gerçekleştiği gün PKK’nin eylemsizlik kararı aldığına dikkat çekildi. PKK ile çatışmaların HDP’nin barajı aşarak, AKP’nin tek başına iktidar şansını elinden aldığı 7 Haziran’dan sonra yoğunlaştığı da hatırlatıldı.

Gazetenin haberinde, katliam sonrasında polisin yaralılara yardım eden eylemcilere saldırdığı hatırlatılırken, hükümete yönelik şüphelere de dikkat çekildi. Haberde, Ergenekon sanığı mafya lideri Sedat Peker’in ‘oluk oluk kan akacak’ sözlerini sarf ettiği AKP yanlısı mitingine de yer verilirken, bu mitingde Peker ile Erdoğan’ın el sıkıştığı dev pankartın asıldığı kaydedildi.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: KANLI SEÇİM KAMPANYASI

Katliam, Süddeutsche Zeitung’un satırlarına ‘Kanlı Seçim Kampanyası’ başlığıyla yansıdı. Gazetenin internet sitesindeki haberde, katliam sonrasında bizzat Yalçın Akdoğan imzasıyla getirilen yayın yasağına dikkat çekildi.

Süddeutsche Zeitung, yayın yasağı getirilerek katliama ilişkin hükümeti eleştiren haberler ile eleştirel soruların engellendiğine vurgu yaptı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2015, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER