Yıldırım: Başkanlık döneminde MHP’li bakanlar atanabilir

Başbakan Yıldırım, 'Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir’ dedi.

Yıldırım: Başkanlık döneminde MHP’li bakanlar atanabilir
AKP'de MYK ve milletvekili toplantılarında, anayasa sürecinde dikkat edilecek iki başlığın öne çıktığı belirtildi. Başbakan Binali Yıldırım AKP’ye yakın görünen sitelerdeki yorumlara itibar edilmemesini istedi. Yıldırım, "Sosyal medyada fitne çıkarmak isteyen var. Maskeli hesapların ardında ‘çamur at izi kalsın’ mantığıyla hareket eden, camiamız içinde tefrika ve fitne yaymak isteyen hesaplara dikkat edin, bunlara prim vermeyin. Geçmişte 367 oy garabetinde olduğu gibi, yeni bir hukuk garabeti yaratmak isteyen, provokif amacı olanlar var" dedi.


Yıldırım, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak "Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir" dedi. 

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Yıldırım özetle şunları söyledi:

‘KAYGILAR YERSİZ’

“Bizim Cumhurbaşkanımızla aramız iyi. Ama yarın egosu güçlü iki isim olsa, bu iki başlılık sorun yaratır. Ülke yönetilemez hale gelir. Koca ülke iki başlılık nedeniyle kımıldayamaz hale gelir. Biz şimdi iki başlılığı ortadan kaldırıyoruz. Başkanlık benim projem. Üzerinde çok uzun süre sessiz ve derinden çalıştım. Sonra MHP ile diyaloğu kurduk. Bunu başarmak istiyorum. 

(‘Tek adam’ eleştirileri) Kaygılar yersiz. Kimsenin rejimle derdi yok. Bu yeni sistemde biz en çok iki dönem alırız. Sonra CHP kazanabilir. Ona göre çalışsınlar, ona göre aday bulsunlar. Hem Meclis hem de Cumhurbaşkanı birbirlerini karşılıklı seçime götürebilir. Bu giyotin sistemidir. Tek adamlığı önler. Uzlaşmayı zorunlu kılar.

‘MHP İLE ANLAŞTIK’

Bu sistem başkanlıktır. Biz öteden beri başkanlığı savunuyoruz. Ama biz MHP ile anlaştık. Beraberce buna 'Partili Cumhurbaşkanlığı' diyoruz, ki bu da doğrudur. Adına takılmayın. Bu ülkeyi kurtaracak sistem. Devlet bey devleti düşünüyor. Ülkenin beka sorununu görüyor. Fiili durumun uzun sürmesini devlet için riskli buluyor. Devletin Cumhurbaşkanı’nın sürekli tartışma konusu yapılmasını istemiyor. Referandumdan sonra bu tartışmaların biteceğini biliyor. Çok sorumlu bir devlet adamı.

"(MHP’nin itirazları gözetildi mi?) Evet. Teklif karşılıklı 3-4 kez gitti geldi. Yargı ve Cumhurbaşkanlığı’nın yetkileri hususunda MHP’nin hassasiyetleri oldu. Onları gözettik. Sonuçta müzakere ile yol aldık. Elbette bu süreç MHP’ye de yarayacak. Oylar sağ cenahta konsolide olacak. Başkanlık döneminde bakanlar dışarıdan atanırken MHP’ye yakın, MHP’li bakanlar atanabilir. Sonuçta siyaset toplumun dengelerine göre yapılır."

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın kulis haberi şöyle:

Toplantılarda, Anayasanın ikinci tur oylamasında tek bir oyun bile önemine vurgu yapılarak, dikkat edilmesi gereken konular sıralandı. Toplantılarda, vekillere, “Oy kullanırken zarflara dikkat edin. Zarfı aldığınızda içinde pul olup olmadığına bakın. Eğer içinde pul varsa, oyunuzun geçersiz olmasına neden olabilir. Oyunuzu kullandıktan sonra zarfı mutlaka kapatın” dendi. Başbakan da, “Hukuki bir tartışmaya neden olacak davranışlardan kaçının” dedi.

UYARILAR: GÖSTERE GÖSTERE KULLANMAYIN

Anayasa görüşmelerinin birinci turunda AKP milletvekillerinin açıktan oy kullanmalarını, muhalefet milletvekillerinin videoya çekmesiyle yaşanan gerginliklere önlem getiriliyor. AKP yönetimi milletvekillerini uyararak "Göstere göstere oy kullanmayın. Oylamanın provoke edilmesine izin vermeyin. Kabinde ya da dışarıda oyunuzu istediğiniz gibi kullanın ama şova dönüşmesin" uyarısı yapıldı.

YILDIRIM'DAN AKP’Lİ VEKİLLERE 3 UYARI

Dün başlayan Anayasa ikinci tur görüşmeleri öncesinde AKP’li milletvekilleriyle AKP Genel Merkezi'nde bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın parti grubuna önemli uyarılarda bulunduğu öğrenildi. 

HaberTürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre Yıldırım, "Teklif geçmezse erken seçim" söyleminin çok yanlış olduğunu kaydetti. Muhalefet tarafından dile getirilen bu söylemin peşinden gidilmemesini isteyen Başbakan, olasılıklar üzerine siyaset oluşturulamayacağını kaydetti. Yıldırım, erken seçim konuşulmaya başlanınca ekonominin doğrudan etkileneceğini vurgulayarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, parti içinden referandum tarihi konusunda yapılan açıklamaları da eleştirdi. Düzenlemenin şu an Meclis'te olduğunu, görüşmelere bağlı olarak Cumhurbaşkanı'nın onayına gideceğini, ardından da Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandum tarihini belirleyeceğini hatırlatan Başbakan, tüm bu süreçler tamamlanmadan açıklama yapmanın doğru olmadığını söyledi. 

Yıldırım'ın bir diğer uyarısı da referandum için oy tahmini konusunda oldu. Bir milletvekilinin, referandumdan yüzde 55 oy çıkacağına yönelik sözleri üzerine Yıldırım, bu tahminlerin referandum sürecinde rehavete yol açabileceğini belirtti. Yıldırım, hedeflerinin en yüksek oya ulaşmak olduğunu belirterek, "Rakam verilince diğer tüm mesajlar ortadan kalkıyor o rakam tartışılıyor" dedi. 

Yıldırım, bu 3 uyarı bağlamında yapılacak açıklamalara ve özellikle sosyal medya paylaşımlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerken, benzer uyarıları gelecek hafta teşkilatla yapacağı toplantıda da tekrarlayacağını kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2017, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER