Ahmet Kaya'nın ailesinden video tepkisi: Hatırasına büyük saygısızlık

Sanatçı Ahmet Kaya’nın hayatının anlatıldığı bir video yayınlandı. Kaya'nın ailesi videoya tepki gösterdi.

Ahmet Kaya'nın ailesinden video tepkisi: Hatırasına büyük saygısızlık
Fransa’da 18 yıl önce hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya’nın hayatının 13 şarkı ile anlatıldığı internetteki bir videonun kendilerinden izin almadan yayınladığını iddia eden eşi Gülten Kaya ile kızları Turaç Melis Kaya ve Çiğdem Öztürk Enva Medya şirketine 49 bin liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, “Ahmet Kaya’nın hatırasına büyük bir saygısızlık teşkil eden bu video, müvekkillerimde üzücü ve yıpratıcı bir hal almıştır” dedi.


Hürriyet’ten Özge Eğrikar’ın haberine göre,
 İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davanın dilekçesinde Gam Müzik şirketinin Ahmet Kaya’ya ait eserlerin mali haklarının kullanım haklarını devralan yapımcı şirket olduğunun belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Davalı Enva Medya Yayın Yapım ve Yayıncılık AŞ tarafından internetten Ahmet Kaya hakkında bir video yayınlandı. ‘Ahmet Kaya aslında kim? Şarkılarıyla Ahmet Kaya’ başlığıyla 17 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan, hayatının ve şarkılarının anlatıldığı bu videoyu kısa sürede 800 bin kişi izledi. Mirasçılarından izin alınmadan yayınlanan bu videonun altına müteveffa hakkında hakaret içerikli yorumlar yapıldı. 12 dakikalık videoda Ahmet Kaya hakkında doğru ya da yanlış olduğuna bakılmaksızın, bir kısmı müteveffanın sözleri olmadığı halde yanlı ve yanlış hayat hikayesi anlatıldı. Videoda müteveffanın 13 şarkısı, 3 video klip,1 konser filmi, 1 belgesel, 3 kitap,3 albüm kapak görüntüsü, eşinden ve kızlarından izin alınmadan yayınlandı. Bir kurgudan ibaret olan bu video, diğer sosyal paylaşım sitelerinde de defalarca paylaşıldı. Videonun içeriğinde Ahmet Kaya hakkında homofobik ve LGBT karşıtı ve terör yanlısı olduğu şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldı” denildi.

‘TÜRKİYE’DE KARDEŞLİĞİ VE BİRLİĞİ MÜZİKLE İFADE ETTİ’

Ahmet Kaya’nın hayatının hiçbir döneminde eşcinsellik ya da başka hiçbir cinsel yönelime ilişkin olumsuz bir açıklaması ve nefret söyleminde bulunmadığını dava dilekçesinde anlatan mirasçıların avukatı, “Müteveffa her zaman barışı destekleyen bir müzisyen olarak asla terör yanlısı olmamıştır. Aksine Türkiye’de kardeşliği ve birliği müzikle ifade etmeye çalışan Ahmet Kaya, sırf bu nedenle kendisine yapılan saldırılar nedeniyle çok sevdiği ülkesine dönememiştir.Ahmet Kaya’nın hatırasına büyük bir saygısızlık teşkil eden bu video, müvekkillerimde üzücü ve yıpratıcı bir hal almıştır” dedi.

İnternetteki bu videonun mirasçı olan müvekkillerini derinden üzdüğünü belirten davacıların avukatı, “Müteveffanın yaşadıklarının, hayatının, sözlerinin ve eserlerinin 12 dakikalık bir videoda anlatılması olanaklı değildir. Davalı şirket, toplumda hiçbir hassasiyet göstermeksizin müteveffayı itibarsızlaştırmak, hedef göstermek ve bu haksız yollarla kendisine gelir elde etmeyi amaçlamıştır. Müvekkillerim için bin lirası maddi, 15 bin lirası manevi olmak üzere toplam 49 bin lira tazminatın davalılardan tahsilini istiyoruz. Ayrıca dava konusu bu videonun internetten kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kaynak 

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2018, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER