Büyük Usta Münir Özkul toprağa verildi

Türk tiyatrosu ve sinemasının unutulmaz ismi Münir Özkul sevenleri ve sanatçılar tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Büyük Usta Münir Özkul toprağa verildi
Yaşar Usta, Mahmut Hoca ve Turşucu Kazım gibi emekçi karakterlere can veren Türkiye sinemasının unutulmaz ismi Münir Özkul son yolculuğuna uğurlandı. Geçtiğimiz cuma günü 93 yaşında yaşamını yitiren Özkul için sabah Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Münir Özkul’un ailesi, İlyas Salman, Tuncay Akça, Ahmet Arıman, Behzat Uygur, Suna Selen ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun aralarında bulunduğu pek çok isim katıldı. Özkul, Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazı sonrası Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.


Saygı duruşuyla başlayan cenaze töreninde Münir Özkul’un kızı Güner Özkul duygu dolu bir konuşma yaptı. Babasının hastalığı sürecinde yanında olanlara teşekkür eden Güner  Özkul, şunları söyledi: “Bu salona ilk defa 1987’de babamı izlemek için geldim. Daha sonrasında birçok sevdiğimizi, büyüğümüzü uğurlamak için hem kendi adıma hem de artık gelemediği için babamı temsil etmek için geldim. Şimdi kısmet, birlikte gelmekmiş. Babamın orada yatması, babamı uğurlamak için bu kürsüde konuşmammış. Bana ‘aile adına sen konuş’ dediler. O, hepimizin babasıydı. O zaman hepimiz bir aileyiz. Güzel bir aileyiz. Size onun sanatçı kişiliği, büyüklüğü hakkında, bu milleti birleştirmesi hakkında, ortak payda oluşturma konusunda nasıl önemli biri olduğu hakkında ne söyleyebilirim ki? Siz hepsini benden iyi biliyorsunuz.”

Münir Özkul

Babasının güzel şeyleri çok seven bir insan olduğunu dile getiren Güner Özkul, “Müziği severdi. Cazı çok severdi. Güzel giyinmeyi severdi. İngiliz kumaşlarını severdi. Gerekli gereksiz bildiğim şeylerin çoğunu ondan öğrendim. Bu koltuklarda oturan sizler, şu duyguyu çok iyi bilirsiniz. Oyundan önce perdenin aralığından bakılır. Salon dolu mu değil mi diye. Eminim o da şimdi sizi görüyordur.” dedi.

SÖZCÜKLER USTA’YI ANLATMAYA YETMEZ

Münir Özkul

İlyas Salman: Milyonlarca sözcüğü bir araya getirerek bir değeri anlatamazsınız. Ancak virgülünü, noktasını koyarsınız. Hiçbir sözcük bir ustayı anlatmaya yetmez. Gerçekleri tekrarlamak yinelemek değil, yenilemektir. Münir abi, Türk sinema, tiyatro sanatı için kutsal bir insandı. Bu kutsiyetin arkasından şu anda ağlamak gelmiyor içimden. Bıraktığı eserlerle birlikte var olacak diye düşünüyorum.

Demet Akbağ: Çok sevdiğimiz büyüğümüz, ustamız. Hem iyi bir oyuncu hem herkesin sevdiği biriydi. Ben kendisiyle iki oyun oynama şansını bulabildim. İki yıl üst üste aynı sahneyi paylaştık. O yüzden kendimi sadece böyle avutabiliyorum.

Salih Kalyon: Münir ağabey hepimizin hocası. Türk sinemasının, tiyatrosunun ustası. Biz onları görerek, oyuncu olmaya, tiyatrocu olmaya karar verdik. Büyük bir ustamızı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.

ÖZKUL’U BİNLER UĞURLADI

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törenin ardından Özkul’un cenazesi Teşvikiye Camii’ne götürüldü. Münir Özkul’un binlerce seveni Büyük Usta’yı Teşvikiye Camii’ndeki cenaze namazında da yalnız bırakmadı. Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Özkul’un cenazesi Bakırköy’deki aile kabristanlığında toprağa verildi.

14 MART’TA ANMA

Özkul’un yaşamını yitirdiği gün kırılan kolundan dolayı ameliyat olan ve bu nedenle cenaze törenine katılamayan Ferhan Şensoy 14 Mart’ta bir tören düzenleyecek. Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralan Şensoy’un yöneteceği tören Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda yapılacak. (İstanbul/DHA)

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 20:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER