Ruh Sağlığımızı Koruyalım

Olumlu bakış açısı, hayatımızı kolaylaştıran bir unsurdur. Bir durumla karşılaştığımızda ona olumlu tarafından bakmak hem stresi ve üzüntüyü azaltır hem de o sorunu çözmeyi kolaylaştırır.

Ruh Sağlığımızı Koruyalım

DERUNNAS / YAZDI

10 Ekim Çarşamba günü Dünya Ruh Sağlığı günüydü ve birçok yerde ruh sağlığını korumaya dair eğitimler verildi, konuşmalar yapıldı. Çünkü bildiğimiz üzere ruh sağlığı olmadan beden sağlığı olmaz. Biz de günün önemini vurgulamak adına ruh sağlığını koruma yöntemlerinden bahsedelim bugün.

Öncelikle bedensel ihtiyaçlarımızdan bahsedelim. Örneğin düzenli uyku, günlük yeterli su içme ve nefes egzersizleri hem beden hem ruh sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle, uykularımız düzenli olmalı, bolca su tüketmeliyiz ve gün içinde derin nefes alıp vermeliyiz.

Ruhsal ihtiyaçlarımıza bakalım bir de.  Öncelikle çalışmalıyız ve yaptığımız işi sevmeliyiz. Her işin zor yanları vardır ama bu sevmemek için sebep değildir. Daha önce bahsettiğimiz gibi çalışmak ve sevmek işlevsellik demektir ve işlevsellik psikolojik sağlığın ilk şartıdır.

Olumlu bakış açısı, hayatımızı kolaylaştıran bir unsurdur. Bir durumla karşılaştığımızda ona olumlu tarafından bakmak hem stresi ve üzüntüyü azaltır hem de o sorunu çözmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle, abartıdan ve karamsarlıktan uzak durmak gerekir. Çünkü bunlar durumu olduğundan daha kötü görmemize neden olarak çözümsüz hale getirir.

Duygusal kontrol yapmalıyız. Kendimizi nasıl hissediyor ve görüyoruz? Olumlu özelliklerinizi ve sahip olduğunuz güzel şeyleri kendimize hatırlatalım. Kendimize nasıl hissettiğimizi ve eğer bu his olumsuzsa bunu nasıl değiştirebileceğimizi soralım. "Benim olumlu özelliklerim nelerdir? Bugün nasıl hissediyorum? Kendim için bugün ne yapabilirim? Bana iyi gelen şeyler nelerdir? Sahip olduğum güzel şeyler nelerdir?" İşte bunlar kendimize aralıklarla sormamız gereken sorulardır.

Ruh sağlığımızı korumak için birçok yöntemden bir kaçını sizlerle paylaştık. Unutmayalım, ruh sağlığı olmadan beden sağlığı olmaz.

İLETİŞİM : https://www.facebook.com/derunnas.semdinli

 

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2018, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER