ABD: YPG silahlarını geri alacağız

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a gönderdiği mektupta YPG'ye verilen silahların IŞİD'le mücadele sonrasında geri alınacağını açıkladı.

ABD: YPG silahlarını geri alacağız
Milli Savunma Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a hitaben YPG ile ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta, Mattis, YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin bilgiler verdi.


Milli Savunma Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a hitaben YPG ile ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta Mattis, YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin bilgiler verdi. Daha önce Işık ile yaptığı görüşmelerde ABD’nin, YPG’nin içinde yer aldığı SDG ile ‘taktik bir ilişkilerinin bulunduğunu’ ve bu ilişkinin ‘şeffaflığını sağlama arzusunda olduklarını’ belirttiğini aktaran Mattis, ‘şeffaflığı sağlama’ konusundaki güvencesini bir kez daha teyit etti. Mattis, ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin IŞİD’in mağlup edilmesinin çok daha ötesinde bir ‘stratejik ortaklık’ olduğunu vurguladı.

‘YPG’YE VERİLEN MALZEMELERİN LİSTELERİ HER AY TÜRKİYE’YLE PAYLAŞILACAK’ 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan öğrenildiğine göre Bakan Işık’ın daha önce Türkiye’nin güvenliğine ilişkin dile getirdiği endişelere yönelik ‘yoğun ve kararlı’ tedbirler aldıklarını anlatan Mattis, YPG’ye verilen malzemelerin listelerinin her ay düzenli olarak Türkiye’yle paylaşılacağını söyledi. İlk envanter raporunun da bu ay gönderildiğini belirten Mattis, Mayıs sonunda YPG’ye sağlanan teçhizatla amaçlarının Rakka’nın tecrit edilmesi ve ele geçirilmesi olduğuna işaret etti.

‘SİLAHLAR GERİ ALINACAK ‘

Sağlanan bütün teçhizatın fotoğraflı kanıt ve görsel envanterinin tutulduğunu, “IŞİD’in mağlup edilmesinden sonra silahların geri alınacağını” ifade eden Mattis, ayrıca dağıtılan silahların sadece Suriye sahasında kalmasını temin etmek için ABD’li danışmanların sahada görev yaptığının altını çizdi.

‘YPG İLE İŞBİRLİĞİ ZORUNLU’

“Türkiye ile planlı çalışma ve şeffaflık temelinde her türlü bilgi paylaşımının düzenli olarak yapılacağı” garantisi de veren Mattis, Rakka’yı ele geçirecek kuvvetin yüzde 80’ini Arapların oluşturacağını ve şehri elde tutacak kuvveti yine Araplardan teşkil edeceklerini kaydetti. Mattis, IŞİD’e karşı sahada YPG ile ‘zorunlu’ bir işbirliklerinin olduğunu da belirtti. Mattis, Milli Savunma Bakanı Işık ile gelecek hafta Brüksel’de bir kez daha yüz yüze görüşmeyi ‘çok arzuladığını’ da ifade etti. (DHA)

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2017, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER