AİHM, Cizre başvurusunu görüşecek

AİHM, sokağa çıkma yasağı sırasında Cizre'de hak ihlalleri yaşandığı iddiasıyla yapılan başvuruyu görüşecek. Avukatlara gönderilen mektupta, duruşmanın 13 Kasım'da yapılacağı belirtildi. Avukat Ramazan Demir, "Aileler ve tanıklarla birlikte orada olacağız" dedi.

AİHM, Cizre başvurusunu görüşecek
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili başvurular için 13 Kasım’da duruşma yapacak.

AİHM, mahkemeye başvuranların avukatlarına gönderdiği mektupla Cizre’nin Nur Mahallesi’nda yaşayan Ömer Elçi ve yasaklar sırasında yaralanan, mahkemenin tedbir kararına rağmen ambulansların geçişine izin verilmediği için hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvuruları değerlendirecek.

‘AİLELER VE TANIKLARLA ORADA OLACAĞIZ’

Karar diğer bölgelerde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında meydana geldiği belirtilen hak ihlalleriyle ilgili başvurular için de emsal niteliği taşıyacak. Kararın bir diğer önemi ise sokağa çıkma yasaklarının AİHS’e uygunluğu ve AİHM’in bu konudaki esas görüşü açısından önem arz ediyor.

Avukat Ramazan Demir, “Aileler ve tanıklarla birlikte orada olacağız. Cizre’de neler olduğunu bütün dünyaya uluslararası bir mahkeme önünde ilk defa ve birinci ağızdan anlatacağız” dedi.

BM DE ‘ARAŞTIRILSIN’ DEMİŞTİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad al-Hussein, Türkiye’ye, güvenlik güçlerinin uyguladığı iddia edilen insan hakları ihlallerinin incelenmesi için bağımsız soruşturmacılara izin vermesi çağrısında bulunmuştu.

Hussein, “Türkiye’nin güneydoğusundaki güvenlik operasyonları sırasında silahsız sivillerin askeri araçlardaki keskin nişancılarca vurulduğuna dair raporlar ulaştığını” söylemiş, Cizre’de bodrumlarda mahsur kalan 100’den fazla insanın yakılarak öldürüldüğüne dair iddialarında da araştırılmasını istemişti. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2018, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER