Barzani: 16 Ekim tarihimizde karanlık bir gün

Iraklı Kürt lider Mesud Barzani, Kerkük ve çevresinin merkezi yönetimin kontrolüne geçmesinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, "İçeriden bir elin yardımıyla halkımızın kaderiyle vicdansızca bir oyun oynandı" dedi. Barzani, "O alçakça plan, halkımızın yüz yıllık mücadele ve kurbanlarına hakaretti" ifadelerini kullandı.

Barzani: 16 Ekim tarihimizde karanlık bir gün
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin  lideri Mesud Barzani, geçen yılki bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük ve çevresinin merkezi yönetimin kontrolüne geçmesinin yıldönümünde bir açıklama yaptı. Barzani, “16 Ekim, milletimizin tarihinde karanlık bir gün olarak geçti. O gün, mazlum bir halkın umutları namertçe ihanet edildi” dedi.


Barzani yazılı açıklamasında, “İçeriden bir elin yardımıyla halkımızın kaderiyle vicdansızca bir oyun oynandı. Bu ulusun binlerce kahramanının kanıyla korunan o toprak, bir plan çerçevesinde işgalin, bozgunun eline düştü, Kürdistan halkının kutsallarına küçük düşürücü muamele yapıldı” ifadelerini kullandı.

“O alçakça plan, halkımızın yüz yıllık mücadele ve kurbanlarına hakaretti” diyen Barzani şöyle devam etti: “Kürdistan idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler ile Kerkük’ün DAİŞ teröristlerine karşı, bütün dünya adına yapılan savaşta şehit düşenlerin ve kahraman peşmergelerin kanına hakaretti. Tek suçu, gerçek sesini meşru oyuyla dünyaya duyuran Kürdistan halkının barışçıl talebine hakaretti.”

IKBY’de geçen yıl 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumundan ezici oranda ‘evet’ yanıtı çıkması sonrasında, Irak güçleri ve Haşdi Şabi Kerkük ve çevresine girerek, Bağdat ile Erbil arasında tartışmalı olan bölgelerde askeri kontrolü ele geçirmişti. Kürtler ise bu bölgelerin statüsünün belirlenmesi için anayasanın 140’ıncı maddesine öngörülen referandumların yapılmaması nedeniyle Bağdat’a tepki gösteriyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2018, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER