Barzani: Garanti verilirse referandumu erteleriz

Referandumun ertelenmesine kapıyı aralayan Barzani, ABD, Avrupa, BM ve uluslararası tüm kuruluşların Bağdat'la yapılmasını önerdikleri anlaşma için garanti vermesini istedi. Barzani, 2-3 gün içinde referandumun ertelenmesine karşılık garanti sunulması halinde 25 Eylül'de kutlama yapacaklarını, aksi takdirde referandum için sandık başına gideceklerini söyledi.

Barzani: Garanti verilirse referandumu erteleriz
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumunun ertelenmesi için Bağdat yönetimine yeni bir şart öne sürdü. Barzani, Bağdat yönetiminin ‘bağımsızlık konusunda belirli bir takvime bağlı kalarak müzakere başlatmayı’ kabul etmesi halinde, oylamayı erteleyebileceklerini açıkladı.


Barzani, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile Erbil’de görüştükten sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Fallon’un görüşmede referandumu erteleme ve Bağdat’la diyalog çağrısı yaptığı, Barzani’nin ise Bağdat’tan bağımsızlık için somut bir vaat gelmeden referandumu ertelemeyi reddettiği belirtildi.

‘BELİRLİ BİR TAKVİMLE MÜZAKERE’

İngilizce olarak yapılan yazılı açıklamada, “Referandum, Bağdat’la sırf görüşmüş olmak için ve bu görümelerin içerği bilinmeden, ne gibi uluslararası garantiler verileceği bilinmeden ertelenmeyecektir” denilse de, Bağdat’a açık kapı bırakıldı. Zira Barzani şu ifadeleri kullandı: “Eğer Bağdat Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda belirli bir süre çerçevesinde görüşmeler yapmayı kabule der ve Kürdistan’ın bağımsızlığı üzerine varılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesi için uluslararası garantiler verilirse, Kürdistan’ın siyasi liderliği biraraya gelip nihai bir karar alacaktır.”

‘ABD, AVRUPA VE BM’NİN GARANTİ VERMESİ GEREKİYOR’ 

Barzani bugün ayrıca, Erbil’in Soran ilçesinde düzenlenen referandum etkinliğinde konuştu. Rudaw’ın aktardığına göre Barzani, şunları söyledi: “Referandum, Kürt halkının mücadelesini dünya gündemine taşıdı. Amacımız, referandumla tüm dünyaya bağımsızlık istediğimizi göstermektir. ABD, Avrupa, BM ve uluslararası tüm kuruluşların Bağdat ile yapılmasını istedikleri anlaşmaya garanti vermesi gerekiyor. Garanti verilmezse referandum yapılacaktır.”

‘KOMŞULARIMIZDAN RİCAMIZ TEHDİTKAR BİR DİLLE KONUŞMAMALARI’

Hiçbir mesaja güvenmediklerini belirten Barzani şöyle devam etti: “Biz garanti istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Hiç kimseye tehdit değiliz. Komşularımızdan ricamız, tehditkar bir dille konuşmamaları çünkü tehditleri kabul etmiyoruz. Biz şiddete karşıyız. Hiç kimseye karşı güç kullanmayı düşünmedik. Ancak bize saldıranlara karşı da kendimizi koruruz.”

Barzani, 2-3 gün içinde referandumun ertelenmesine karşılık garanti sunulması halinde 25 Eylül’de kutlama yapacaklarını, aksi takdirde referandum için sandık başına gideceklerini söyledi.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2017, 17:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER