Baydemir: Kerkük'e saldırıyı hiçbir Kürt kabul etmez

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kerkük'teki gelişmeleri "Kerkük’ü desteklemek Kürt ve Kürdistan halkının haysiyetini korumak anlamına geliyor" sözleriyle değerlendirdi. HDP Genel Merkezi ise 'askeri yöntemlerin yeni bir bölgesel savaşın fitilini ateşlediği' açıklaması yaptı.

Baydemir: Kerkük'e saldırıyı hiçbir Kürt kabul etmez
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, ‘Kerkük’e saldırının demokrasiye, insanlığa ve Kürtlerin haysiyetine saldırı anlamına geldiğini ve hiçbir Kürt’ün bunu kabul etmeyeceğini’ söyledi. Irak ordusu ile İran destekli Haşdi Şabi’nin Kerkük’e saldırısını Rûdaw’a değerlendiren Baydemir, “Ortadoğu’daki herkes şunu iyi bilsin; Kürtler zorla ve zulümle başını hiç kimsenin önünde eğmeyecektir. Değerlerine, toprağına ve iradesine sahip çıkacaktır. Koşulsuz bir şekilde Kürtlerin iradesinin tanıması gerekiyor. Demokrasi, insanlığa ve halkın isteğine saygı gösterenlerin, Kerkük halkının iradesine de saygı göstermesi gerekiyor. Kürt halkı 25 Eylül’de iradesini ortaya koydu. Herkesin buna saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

Baydemir, şu ifadeleri kullandı: “Kürt halkı Kerkük, Diyarbakır, Efrin, Mahabad, Sine ve Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde hiçbir zaman savaş istemedi. Özgürlük ve eşitlik istiyorlar. Kürtlere karşı her kim düşmanlık besliyorsa şunu çok iyi bilsin, Kürtler hiç kimsenin önünde eğilmedi, köle olmayı kabul etmedi. Kerkük’ün savunulması, halkın iradesinin korunduğu anlamına geliyor. Kerkük’ü desteklemek Kürt ve Kürdistan halkının haysiyetini korumak anlamına geliyor. Kerkük’te sadece Kürtler sandığa gidip oy kullanmadı. Türkmen ve Arapların da sandığa gittiğine inanıyorum. Tüm halk iradesini gösterdi. Herkesin buna saygı göstermesi gerekiyor.”

Kerkük’e saldıranlar özellikle de Kerkük’te kaos yaşanmasını isteyen Ankara, şunu bilsin, fitne ve fesatla hiçbir güç başarılı olamadı, onlar da başarılı olamayacak” diyen Baydemir, “Kürtler ölümle kentlerinden vazgeçseydi, Halepçe’de, Koçgiri’de, Efrin’de ve Kobani’de vazgeçerlerdi. Bu mümkün değil, sadece diyalog yoluyla sorunlar çözülebilir. Bir kez daha herkesin Kürtlerin iradesine saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP GENEL MERKEZİNDEN ‘BÖLGESEL SAVAŞ’ UYARISI

Genel Merkez’den yapılan ikinci açıklamadaysa, bölgesel savaş uyarısında bulunuldu. HDP’nin Twitter hesabından yayımlanan açıklamada, “Askeri yöntemlerle Irak Kürdistanı halklarının iradesinin teslim alınmaya çalışılması yeni bir bölgesel savaşın fitilini ateşliyor. Bu kabul edilemez. Irak Hükümeti, Kerkük’e yönelik bu işgal girişimini durdurmalı ve diplomatik kanallar devreye sokulmalıdır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER