CHP'li Tanrıkulu Çocukların BM'ye Başvuru Hakkını Gündeme Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilmesini öngören ek protokolün Meclis'te ne zaman gündeme alınacağını sordu.

CHP'li Tanrıkulu Çocukların BM'ye Başvuru Hakkını Gündeme Taşıdı
 CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu çocukların da Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilmesini öngören ek protokolün TBMM’de ne zaman gündeme alınacağını sordu.

Tanrıkulu’nun Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış olmasına rağmen çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin cezasız kaldığını gösteren çok sayıda olay olduğuna dikkat çekildi.

“Cezasızlık çocuk hak ihlallerinin yeniden yaşanmasına sebep olan kısır bir döngüdür.”

Çocuklar nasıl bilgilendirilecek?

Önergede, son 10 yılda çocukların uğradıkları hak ihlalleri nedeniyle kaç şikayet, soruşturma ve dava olduğu gündeme getirildi.

Çocukların bireysel olarak BM Çocuk Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilmesini sağlayacak mekanizma hakkında çocukların bilgi sahibi olabilmesi için ne tür düzenlemeler planlandığı soruldu.

Sorular

Önergede şu sorulara yer verildi.

* Türkiye genelinde illere göre son 10 yılda kaç anne baba ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişi hakkında, okullarda yeterli güvenlik önlemleri alınmaması sebebiyle yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* Türkiye genelinde illere göre son 10 yılda kaç anne baba ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişi hakkında, kolluk güçlerinin ihlali sebebiyle yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* Türkiye genelinde illere göre son 10 yılda kaç anne baba ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişi hakkında, iş kazalarında yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* Türkiye genelinde illere göre son 10 yılda okullarda yaşanan fiziksel şiddet sebebiyle yaşamını kaybeden çocukların ailelerinden kaçı için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* Güvenlik güçleri tarafından şiddete uğramaları sebebiyle yaşamını kaybeden çocukların ailelerinden kaçı için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* İş kazalarında yaşamını kaybeden çocukların ailelerinden kaçı için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

* Türkiye genelinde illere göre son 10 yılda kaç kamu görevlisi hakkında çocuğa karşı suç işlediği sebebiyle soruşturma açılmıştır? Kaçı kovuşturma aşamasına geçmiştir? Kaçı beraatla sonuçlanmıştır?

Çocuk başvurusu

* Son 5 yılda “ALO 183” hattına kaç çocuk bizzat kendisi başvurmuştur? Bu başvurulardan kaçı hakkında işlem yapılmıştır ve adli sürece intikal ettirilmiştir?

* Çocukların da bireysel olarak BM Çocuk Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilmesini öngören ek protokol TBMM’de ne zaman gündeme alınacaktır? Bu mekanizma hakkında çocukların bilgi sahibi olabilmesini sağlayacak ne tür düzenlemeler yapılması planlanmıştır?

* Son 5 yılda cinsel şiddete uğramış çocuklar hakkında açılan kaç dava bulunmaktadır? Bu davaların kaçında çocuğun birden fazla ifadesinin alınması sebebiyle, yasaya karşı olmaktan kaç görevli hakkında soruşturma açılmıştır?

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2016, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER