Enis Berberoğlu tahliye edildi

CHP'li Enis Berberoğlu'nun hapis cezasının onanmasına ve tahliyesine karar verildi. Cezaevinden çıkan Berberoğlu, "Birkaç gün aileme, partime danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı anlayayım" dedi. Gazetecilerin soruları üzerine Berberoğlu, "16 aydır tecritte yaşıyorum az konuşmaya alıştım, artık siz de alışın biraz" diye yanıt verdi. Berberoğlu'nun eşini arayan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Enis Berberoğlu tahliye edildi
 Yargıtay, Enis Berberoğlu’na, MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Ancak, milletvekilliği sona erinceye kadar Enis Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi.

Kararı eleştiren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, “Cezasının onaylaması felaket bir karar. Milletvekili seçilen biri yargılanamaz” dedi. Berberoğlu’nun avukatı karar düzeltme başvurusu yapacaklarını söyledi. CHP Milletvekili Bülent Tezcan da kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Ekim ya da kasım ayında milletvekilliği düşürülebilir” dedi.

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Berberoğlu’nun milletvekili olması nedeniyle cezanın infazının durdurulmasına karar verildi.

’16 AYDIR TECRİTTE YAŞIYORUM’

Akşam saatlerinde Maltepe Cezaevi’nden tahliye edilen Berberoğlu, cezaevi önünde bekleyen gazetecilere açıklama yaptı.

Berberoğlu, “CHP milletvekili olarak Maltepe Cezaevi’ne girdim, yine bir milletvekili olarak çıkıyorum. Yaşadığım aşağı yukarı 16 aylık süreç, üzerinde düşünülecek, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün birkaç gün aileme, partime danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı anlayayım. İlginize çok teşekkür ederim, eski meslektaşlarım. Medyanın beni Maltepe Cezaevi’nde hiç yalnız bırakmadığının farkındayım” dedi.

Gazetecilerin soruları üzerine Berberoğlu, “16 aydır tecritte yaşıyorum az konuşmaya alıştım, artık siz de alışın biraz” yanıtını verdi.

KILIÇDAROĞLU: ADALET MÜCADELESİNİ BİRLİKTE SÜRDÜRECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki tahliye kararını, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesini ziyareti sırasında öğrendi. Burada bir yorumda bulunmayan Kılıçdaroğlu, geçtiği Vize ilçesinde, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine kısa bir açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Enis Bey’le ilgili verilen karar sonucu tahliye olacak. Bu akşam kendisi ile buluşacağım, kucaklaşacağım. Ama kararın kendisini görmediğim için bugünden, şu anda yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Dolayısıyla kendisini de dinleyeceğim” dedi.

Twitter bir mesaj yayınlayan Kılıçdaroğlu, “Aramıza hoş geldin Enis kardeşim! Adalet uğruna adım adım verdiğimiz mücadeleyi artık birlikte sürdüreceğiz ve haksızlığa uğrayan herkes için adaletin peşinde yürümeye devam edeceğiz…” ifadelerini kullandı.

TURGUT KAZAN: TAHLİYE HİÇBİR ANLAM TAŞIMAZ

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, Yargıtay’ın kararını “felaket” olarak değerlendirdi. Kazan, “Yargıtay’ın Enis Berberoğlu’nun cezasının onaylaması felaket bir karar. Temel sorun yargılamanın durdurulmasıdır. Milletvekili seçilen biri yargılanamaz. Bu karar Türkiye’de yargının hiç kalmadığının tipik bir örneği. Tahliye hiçbir anlam taşımaz” dedi.

YILDIRIM’DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu’nu arayarak tahliye kararından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yıldırım, geçmiş olsun dileklerini iletti.

BERBEROĞLU’NUN AVUKATI ERGÜN: KARAR DÜZELTME BAŞVURUSU YAPACAĞIZ

Kararı RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programında değerlendiren Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, “Savcılık müebbet hapis cezası istiyordu. Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay müebbet hapis cezası talebini reddetti. Yargıtay 5 yıl 10 aylık cezayı onadı. Yargıtay’ın kararının ardından Enis Berberoğlu tahliye edilecek” dedi.

Ergün, şöyle devam etti: “Biz Enis Berberoğlu’nun tahliyesini isterken sadece milletvekili seçildiği için istememiştik. Basında milletvekili olduğu için tahliye talebimiz ön plana çıktı. Ama taleplerimiz arasında hak ettiği için çıkması gerektiği de vardı. Türkiye’de bugün 5 yıl 10 ay ceza alan hiç kimseyi hapiste yatırmazlar. FETÖ’den 7 yıl 8 ay ceza alanları kararla birlikte tahliye ettiler. Olağanüstü kanun yollarına gitme hakkımız var. Karar düzeltme başvurusu yapacağız. Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağız.”

‘EKİM YA DA KASIMDA MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEBİLİR’

Karara tepki gösteren CHP Milletvekili Bülent Tezcan ise şunları söyledi: “Kararın tek sevinilecek yanı derhal serbest bırakılacak olması. Ancak yanlış bir karar. Yargıtay’ın temyiz incelemesini tamamlayıp dosyayı bitirmesi anayasaya aykırı. Yapması gereken Anayasa 83’üncü madde gereği, ‘Milletvekilliği dokunulmazlığını kazandı. Ben bu davaya bakamam’ diyerek yargılamayı durdurması, tahliye etmesi gerekirdi. Şimdi anayasaya aykırı olarak dokunulmazlığı olan bir milletvekili ile ilgili yargılama yaptı, mahkum etti, kararı kesinleştirdi. İnfaz durdurulunca 5 yıl hapse girmeyecek gibi algılamak doğru değil. Meclis Genel Kurulu’nda bu karar okunduğu an milletvekilliği düşer. Düştüğü zaman da infaza devam edilir. Ekim ya da kasım ayında milletvekilliği düşürülebilir. Yargıtay anaaysaya aykırı olarak dokunulmazlığı olan bir milletvekilini mahkum etmiştir. Çok açık hukuka aykırılık var. Anayasa Mahkemesine iş düşüyor. AYM’nin bu hak ihlalini ortadan kaldırması gerekir. Kaldırmazsa Türkiye uluslararası hukuk alanında çok ciddi handikabın içine girer. Olmazsa AİHM çözer.”

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Enis Berberoğlu’nu cezaevi çıkışında karşılayanlar arasındaydı. Ersoy, Twitter hesabından “Az önce tahliye edilen Enis Berberoğlu ile birlikteyiz. Bu karanlığı ancak hep birlikte aydınlatabiliriz” mesajını paylaştı.

(DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2018, 23:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER