Erdoğan: Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü. Görüşmede Kudüs konusunu ele aldıklarını aktaran Erdoğan, Kudüs konusunda Sayın Putin'le birlikte benzer yaklaşımlarda olduğumuzu gördüm" dedi. Putin de "Trump'ın kararı, çözüm bulma perspektifine zarar verebilir" şeklinde konuştu.

Erdoğan: Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içerisindeyiz
Türkiye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. 1 saat süren görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.


‘ABD’NİN KUDÜS KARARI İNFİAL YARATTI’

İlk açıklamayı yapan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra ABD’nin Kudüs kararının da ele alındığını söyledi. Erdoğan, “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması infial yarattı. Bu sorumsuz adımın yarattığı gerginlik ortada. İşgal altındaki Filistin topraklarında düzenlenen protestolarda 4 Filistinli şehit edildi. Akıl sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. Kudüs konusunda Sayın Putin’le birlikte benzer yaklaşımlarda olduğumuzu gördüm” dedi.

Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de yaptıkları Suriye toplantısını hatırlatan Erdoğan, “En kısa sürede Soçi’de tekrar toplantı yapacağız” diye konuştu. Suriye’deki görüşmeleri değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, Cenevre’de yürütülen görüşmelere katkı sağlayacaklarını kaydetti.

‘S-400 İŞİ NETİCELENDİRİLECEK’

Rusya’dan alınması planlanan S-400 füze savunma sistemine de değinen Erdoğan, “S-400 konusunda ilgili arkadaşlarımız, gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra, bu hafta içinde bir araya gelip bu işi neticelendirecektir” dedi.

PUTİN: TİCARET HACMİMİZ ORTAK KARARLARIMIZ SAYESİNDE ARTTI

Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğinin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak’tan Eylül’e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi” şeklinde konuştu.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanması için yapılacak hazırlıkları görüştüklerini aktaran Putin, Astana’da yapılması planlanan görüşmeyi de ele aldıklarını kaydetti.

‘ERDOĞAN’IN KATKILARINI TAKDİR EDİYORUM’

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’de, Suriye anayasası ve Birleşmiş Milletler gözetiminde seçimler yapılmasını değerlendireceklerini dile getiren Putin, “Astana sürecinin garantör ülkeleri olarak ateşkes konusunda değerlenmelerde bulunduk. Erdoğan’ın bu konudaki katkılarını takdir etmek istiyorum” dedi.

Türk Akımı projenin devam ettiğini belirten Putin, “Bu projenin hayata geçirilmesi, Türkiye’nin enerji güvenliğini artıracak” ifadesini kullandı.

‘TRUMP’IN KARARI ÇÖZÜME ZARAR VEREBİLİR’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararının, barış çabalarını engelleyebileceğini kaydeden Putin, “Kudüs’ün statüsüyle ilgili karar mutlaka İsrail ve Filistinli tarafların müzakeresiyle alınmalıdır. Trump’ın kararı, bölgedeki durumu düzeltmeye katkı sunmuyor, krize çözüm bulma perspektifine zarar verebilir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2017, 08:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER