Erdoğan-Trump görüşmesi için yeni iddia!

The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapıldığı ancak yerine getirilmediği için krize sebep olduğu iddia edilen 'Brunson anlaşması'nı Ankara'daki kaynaklara sordu. Buna göre, bir görüşme yapıldı ama Trump Erdoğan'ı yanlış anladı...

Erdoğan-Trump görüşmesi için yeni iddia!
ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Pastör Andrew Brunson konusunda bir anlaşma yaptığına dair iddialar, krizin Türkiye tarafında ilk kez teyit edildi. The Guardian gazetesine konuşan kaynaklar, iki lider arasında bu konuda bir görüşme yapıldığını ancak Trump’ın Erdoğan’ı yanlış anladığını ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ‘işleri karıştırdığını’ öne sürdü.


‘ERDOĞAN BİR SÜREÇTEN SÖZ ETTİ, TRUMP ANLAŞMA SANDI’

The Guardian muhabiri Martin Chulov’a konuşan kaynaklar, Erdoğan ile Trump’ın 11 Temmuz günü NATO zirvesinde sadece bir tercüman eşliğinde bu konuyu görüştüğünü söyledi. Ancak iddiaya göre, Erdoğan Trump’tan İsrail’de Hamas’a yardım suçlamasıyla tutuklu olan Ebru Özkan’ın serbest kalmasını istedi. Trump ise bunun karşılığında Brunson’ın serbest kalacağını zannetti. Fakat iddiaya göre Erdoğan, Brunson konusunda kesin bir söz vermedi; bir süreçten söz etti ve Brunson da bu nedenle ev hapsine çıkarıldı…

Kaynak, The Guardian’a şöyle dedi: “Görüşme NATO zirvesinde gerçekleşti. Erdoğan Trump’tan, İsrail’de hapiste olan hanımla ilgili yardım istedi. Sadece ikisi ve bir tercüman vardı. Trump şunu dedi: “Önce pastör konusunda biraz ilerlemeye ihtiyacım var.” Erdoğan buna ‘Tamam’ dediğinde, bu konu üzerinde çalıştıklarını kast ediyordu. Sonra Pence, ara seçimler nedeniyle, işleri karıştırdı. Trump, bir süreci bir anlaşma ile karıştırdı.” 

NE OLMUŞTU?

Amerikan basını, Erdoğan ile Trump’ın NATO zirvesinde bir anlaşmaya vardığını ancak Türkiye’nin sözlerini yerine getirmediğini öne sürmüştü. İddiaya göre Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu arayarak Özkan’ın serbest kalmasını sağlamış; Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın cezasının devamını Türkiye’de çekmesini kabul etmiş ve İran yaptırımları davasında Halkbank’a düşük bir ceza kesilmesini kabul etmişti.

Ancak ABD basınındaki haberlerde, Türkiye’nin bu anlaşmaya son dakikada Halkbank hakkında açılan iki yeni soruşturmanın kapatılması talebini eklediği ve bunun kabul görmediği, Brunson’ın da bu nedenle tamamen serbest bırakılmayıp ev hapsine çıkarıldığı iddia edilmişti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2018, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER