HDP seçim startını Edirne'den verdi

Seçim startını Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne'den veren HDP'de Eş Genel Başkanlar Sezai Temelli ve Pervin Buldan cezaevi önünde açıklama yaptı.

HDP seçim startını Edirne'den verdi
HDP, seçim startını Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğu bulunduğu Edirne’den verdi. HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan’ın Demirtaş’la görüşme talebi reddedildi.
Buldan, Temelli ve milletvekili adaylarının da bulunduğu heyetin cezaevi önünde açıklama yapması da engellendi. Heyet, açıklamayı cezaevine 5 kilometre mesafede yaptı.

Demirtaş’ın tutukluluk kararının siyasi olduğunu ifade eden Buldan, “Sayın Demirtaş, 6 milyon oy alan bir partinin Cumhurbaşkanı adayıdır. Korkunuz Demirtaş’ın cesaretindendir. Adliye koridorlarındaki “Adalet mülkün temelidir” sözünün hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Adliye duvarlarına “Adalet iktidarın emrindedir” yazısı asılmalıdır. Verilen kararlar hukuki değil, siyasidir” ifadelerini kullandı.

Temelli ise, “Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Buradan çağrı yapıyoruz. Rutin başvuru olarak ele almayın, öncelikli olarak inceleyin. Balbay kararını hatırlayın. AYM, seçme ve seçilme kararını gözeterek bir an önce tahliye kararı verilmelidir, aksi halde bu sistem çok daha derin krizlere sürüklenecektir. Buna son vermenin yolu AYM’dir” dedi.

Pervin Buldan’ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

DEMİRTAŞ’I 24 HAZİRAN’DA HALKLARIMIZ TAHLİYE EDECEK: Sayın Demirtaş’ı ve rehin tutulan tüm arkadaşlarımızı Türkiye halkları tahliye edecek. Bunu herkesin bilmesi lazım. Biz Sayın Demirtaş’ı 24 Haziran’da bu cezaevinden çıkarmak üzere yola çıktık. Buradan söz veriyoruz Sayın Demirtaş’a 24 Haziran akşamı halkımız seni burada halaylarla karşılayacak. Yalnız değilsiniz, milyonlar sizinle birlikte. Milyonlar sizin arkanızda. Bu adaletsizliğe 24 Haziran’da son verilecek. Bu ülkenin barışa, adalete, demokrasiye özlemi olan milyonlar çıkaracak sizi  o cezaevinden. Demirtaş’a bir kez daha söz veriyoruz: 24 Haziran akşamı diğer arkadaşlarınla beraber özgürlüğüne kavuşacaksın.

Sezai Temelli ise şunları söyledi:

YARGIÇLAR KARARLARINI BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRMELİ: Bu tutsaklık haline son verme zamanı gelmiştir. Bu kadar hak ihlali artık seçme ve seçilme hakkına kadar uzanmıştır. Sadece Demirtaş’ın değil Demirtaş’a oy veren milyonlara da haksızlık. Milyonları ilgilendirmektedir. Kaldı ki biz 6 milyon seçmenden bahsediyoruz, Demirtaş’ın diğer tüm adaylar kadar şansı var. Belki de Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olacak. Yargıçlar kararlarını bir kez daha gözden geçirmeli.

Mahkemenin tahliye talebini reddetmesi adli kontrol şartlarının sağlanmamasıymış. Demirtaş, görevde olduğu sürece defalarca yurt dışına çıkmış, gelmiş bir isimdir. Bu trajikomik bir gerekçedir. Diğer taraftan bir üst mahkemeye müracaat ettik. O mahkeme de reddetti. Fakat 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin muhalefet şerhi yazan yargıcın şerhini herkesin okuması gerekiyor. Mevcut yasalara, AİHM’e gönderme yaparak tutukluluk halinin bir an önce sonlanmasını istiyor. Ama maalesef dikkate alınmadı.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDUK: Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Buradan çağrı yapıyoruz. Rutin başvuru olarak ele almayın, öncelikli olarak inceleyin. Balbay kararını hatırlayın. AYM, seçme ve seçilme kararını gözeterek bir an önce tahliye kararı verilmelidir, aksi halde bu sistem çok daha derin krizlere sürüklenecektir. Buna son vermenin yolu AYM’dir. İçine sürüklendiğimiz en önemli sorun yargının tarafsızlığını yitirmiş olması. Demirtaş’ın kampanyaya başlarken yaptığı en önemli vurgu da budur. Kuvvetler ayrılığının yeniden tesis edilmesi gerekmektedir. Evrensel hukuk değerlerine insan hakları değerlerine sahip çıkılmalıdır. Bu olağanlaşma döneminin hayata geçmesi gerekir.

HERKES İÇİN ADALET, DEMİRTAŞ İÇİN ADALET: Hukuk hepimize gerekli. Herkes için adalet, Demirtaş için adalet diyoruz. Oylarımıza, siyasi irademize, geleceğimize sahip çıkalım. Demirtaş’ın bir an önce özgür kalması için herkesin bulunduğu yerden ses çıkarması gerekir.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2018, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER