HDP'de eş başkanlık düğümünü kadınlar çözecek!

HDP’nin 3. Olağan Kongresi’nde seçilecek yeni eş başkanların belirlenme sürecinde kadınlar kilit rol oynayacak.

HDP'de eş başkanlık düğümünü kadınlar çözecek!
HDP, tutuklu Eş Başkan Selahattin Demirtaş’ın yeniden aday olmama kararının ardından yeni eş başkan arayışını sürdürüyor. Parti kulislerine göre yeni eş başkanların belirlenmesinde kadınlar kilit rol üstlenecek.


HDP’nin 11 Şubat’ta gerçekleştireceği 3. Olağan Kongre hazırlıklarına eski Grup Başkanvekili Hasip Kaplan’ın “Eş Başkan Türk olmalı” sözlerinin gölgesi düştü. Kaplan’ın açıklamasını parti yönetimi “ırkçı” bularak kınarken, Kaplan da istifa edeceğini duyurdu. Söz konusu tartışmanın kongre öncesi yapılacak kimi konferans ve arama toplantılarında devam etmesi sürpriz olmayacak, ancak parti yönetimi aday belirleme sürecinin planladıkları çerçevede ilerleyeceğini açıkladı.

ADAY ÖNERİLERİ ALINACAK

Edinilen bilgiye göre partinin yeni dönem yol haritasının belirlenmesi için yapılacak toplantılarda eş başkan adayları için öneriler alınmaya devam edilecek. Bu öneriler en son parti genel merkezinde oluşturulan Mutabakat Komisyonu’nda ele alınacak. İsimler üzerinden bir ortaklaşmaya gidilecek. Bu sağlanamadığı takdirde kongrede bir eş başkanlık yarışının da önü kapalı olmayacak.

HDP, geleneksel Kürt siyasi hareketinin yanı sıra çok sayıda sol, sosyalist parti ve grubun içinde yer aldığı bir koalisyon olarak değerlendiriliyor. Eş başkanlar da bugüne kadar bu tabloyu yansıtacak şekilde belirlendi.

KÜRKÇÜ-TUNCEL FORMÜLÜ

HDP’de yapılan ön toplantılara göre, “Demirtaş-Yüksekdağ” örneğinde olduğu gibi, Kürt hareketi ve bileşen temsil sisteminde bir değişikliğe gidilmeyecek. Ancak kadın ve erkeklerin temsil ettikleri siyasi yapıda bir değişiklik söz konusu olabilecek. Kulislere göre partinin kuruluş sürecindeki “Ertuğrul Kürkçü-Sebahat Tuncel” örneğinde olduğu gibi erkek eş başkan Türk, kadın eş başkan ise Kürt olabilir. Ancak bu konuda da HDP yapılanması içinde etkin rol üstlenen kadınların kararının belirleyici olacağı konuşuluyor.

KADIN GRUBUNUN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Kongre hazırlık sürecini yürüten parti yöneticileri kadın grubunun eş başkan adayı ile ilgili ocak ayı sonuna kadar bir karar vereceğini, bu kararın bugünkü sistemin devamı yönünde olabileceğini ya da partinin kuruluş sürecindeki sisteme dönülmesine yol açacak bir karar verebileceğini söyledi.

DEMİRTAŞ KONGRE SÜRECİNE MESAJLARLA KATILACAK

Bu arada HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yeniden aday olmamasına karşın, kongrenin örgütlenme sürecine ve yeni dönem politikalarının belirlenmesine çeşitli yayın organlarına verdiği röportajlar ve avukatlarıyla göndereceği mesajlar aracılığıyla katkı yapması bekleniyor. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2018, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER