HDP'den Çınar açıklaması: Siyaset sorumluluk üstlenmeli

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Çınar’da meydana gelen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgen, “Şiddetin ve çatışmanın başka bölgelere de yayılması karşısında siyasetin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor,” dedi.

HDP'den Çınar açıklaması: Siyaset sorumluluk üstlenmeli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis’te Çınar’daki saldırıdan hedefteki akademisyenlere dek gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Hedefteki akademisyenler

Ayhan Bilgen, ‘barış bildirisi’ metnine imza atan akademisyenler hakkında linç kampanyası başlatıldığını, cumhurbaşkanının akademisyenleri hedef haline getirmeyen bir söylemi olması gerektiğini ifade etti.

Sedat Peker’in akademisyenlerle ilgili söylediği, ‘Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız’ sözlerine tepki gösteren Bilgen, şöyle konuştu:

“Yaşanan çatışmalar ve şiddet dolayısıyla partimizi hedef alan girişimler, açıklamalar yapılıyor. Bizim, şiddet ve çatışmayla ilgili ilkesel tutumumuz çok net. Hiçbir şekilde sivil ölümlerinin tasvip edilmesi, onaylanması, normal görülmesi kabul edemeyeceğimiz bir durumdur. Aksine uzun süredir çatışmaların bitirilmesine dair çabamız bu sorunların ortaya çıkmamasına dair arayışlardan kaynaklanmaktadır.

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın partimizi hedef alan sözler sarf etmesi; bizimle ilgili ve bizimle birlikte barış isteyen, çözüm isteyen, kanın durması için siyaseti bir sorumluluk üstlenmeye çağıran mesajların hedef haline getirilmesi kabul edilir bir durum değil. Cumhurbaşkanı’nın daha kapsayıcı bir dili, siyaset üstü bir dili esas alması gerekiyor. Çünkü Cumhurbaşkanı böyle konuştuğunda başkaları da durumdan vazife çıkarıp ‘kanla duş alma’ hevesi içine girebilir. Bu şekilde ülke kan gölüne döndüğünde kimin duş alma hevesini tatmin edeceği, kimin başka takıntılarını yerine getireceği önemli değil. İnsanlar öldükten, ülke kan gölüne döndükten sonra kimsenin kendi duygularını tatmini arayışı giden insanları geri getirmiyor.”

Çınar saldırısı

Bilgen, Çınar’daki saldırıya ilişkin ise şunları söyledi:

“Bu, çatışmanın galiba  kısır döngüsüdür. Israrla uyarılarımız kısır döngüden çıkalım yani kimse hayatını kaybetmesin; asker, polis, sivil, çocuk, yaşlı, genç, masum insanlar ölmesin diye. Uyarımız bundan kaynaklanıyor. Savaşın kazananı bu anlamda olmaz. Ama barışın da kaybedeni olmaz.

“Siz gerçekten insanca yaşamayı tercih etmişseniz bunu konuşarak sorunları çözmek ve sorumluluklarınızla yüzleşmeye cesaret etmek, her şeyi tartışmak, şiddeti tamamen bitirecek bir hukuku inşa ederek aşabiliriz. Çınar’daki saldırı, önümüzdeki günlerde -asla istemeyiz ama- bu şiddetin, bu çatışmanın başka bölgelere de yayılması karşısında siyasetin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Bir an önce bu kanın durmasına karşı bir çaba arayışı içinde olunması gerekiyor.”

CHP’ye ‘işbirliği’ yanıtı

CHP’nin “AKP-HDP işbirliği içinde” ithamını da eleştiren Bilgen, ana muhalefet liderinin HDP ile AK Parti’nin  işbirliği içinde olduğu yönündeki açıklamalarının çirkince olduğunu belirterek, “Bu ülkeyi bir ay boyunca keşif turlarıyla oyalayan kendisidir. Bir işbirliği aranacaksa eğer galiba ana muhalefet liderinin aynaya bakması ve kendi pozisyonunu masaya yatırması gerekiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2016, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER