Irak Cumhurbaşkanı 'bütçe tasarısını' reddetti

Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin payını azaltan 2018 bütçesini onaylamadı. Masum, 'anayasal ihlalleri' gerekçe göstererek bütçe yasasını meclise geri gönderdi.

Irak Cumhurbaşkanı 'bütçe tasarısını' reddetti
Irak’ta Kürtlerin kendilerine verilen payın azaltılması nedeniyle tepki gösterdiği 2018 bütçesi, Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından reddedildi. Masum’un, ‘hukuki ve anayasal ihlaller’ nedeniyle bütçeyi değiştirilmesi için parlamentoya geri gönderileceği açıklandı.

Masum’un hukuk danışmanı Emir el Kenani, “Bütçeyi, dikkat çektiğimiz hukuki ve anayasal ihlallerin düzeltilmesi için parlamentoya geri göndereceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Irak’ta merkezi hükümetin hazırladığı 2018 bütçesinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana verilen yüzde 17 oranındaki pay, yüzde 12.67’ye düşürülmüştü. Bağdat yönetimi IŞİD’le maliyetli savaş sonrası tasarruf tedbirleri alındığını savunsa da, Erbil bağımsızlık referandumuna karşı bir diğer yaptırım olarak gördüğü bu adıma tepki göstermişti. Kürt milletvekilleri, Bağdat parlamentosundaki bütçe oylamasını boykot etmişti.

Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası yazılan yeni anayasada, cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik bir önem taşıyor; yürütme gücü başbakanda bulunuyor. Yine anayasada yapılan yetki paylaşımına göre, cumhurbaşkanlığı Kürtlere veriliyor. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2018, 15:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER