Kılıçdaroğlu Meclis'teki gece törenine katılmayacak

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimi için bu gece Meclis'te düzenlenecek anma törenine katılmama kararı aldı. Gerekçe, törendeki konuşma bölümünün kaldırılması ve sadece Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşacak olması.

Kılıçdaroğlu Meclis'teki gece törenine katılmayacak
15 Temmuz anma etkinlikleri için Meclis’te düzenlenecek gece töreninde program değişikliği yapılıp sadece TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşacağının açıklanmasına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan tepki geldi.


CHP lideri, protokol değişikliği nedeniyle bu gece Meclis’te düzenlenecek anma törenine katılmama kararı aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, program değişikliğiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı yaptı. Ellindeki 3 farklı davetiyeyi gösteren Tezcan şunları söyledi:
“Elimde 3 davetiye var. İlki 6 Temmuz tarihli. Burada sadece Meclis’te özel oturumunu içeriyor. Sonra basından 2. programı öğrendik. Gece 02.32’de cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve MHP genel başkanı konuşması öngörülüyordu. ‘Meclis’te 2 partiyi dışarıda bırakan bir program olmaz’ dedik. Ardından 13 Temmuz’da 3. bir program gönderildi. Bu programda Meclis’te bulunan siyasi parti başkanlarının konuşması da yer alıyordu. Biz de bu programa katılacağımızı açıkladık. Bugün Meclis Başkanı yeni bir açıklama yaptı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve kendisinin konuşma yapacağını söyledi. 14.45 itibariyle yeni bir program geldi.”

‘SARAY’DAN TALİMATLA PROGRAM DEĞİŞTİ’

Program değişikliğiyle ilgili TBMM Başkanını eleştiren Tezcan şöyle devam etti, “TBMM başkanı nezaketsiz ve beceriksiz bir tutum içindedir. Demek ki söylediğini 40 kez düşünmek lazım. Nereden talimatla bu programları yaptığını düşünüp ona göre karar almak gerek. Saray’dan aldığı talimatla bu programı değiştirmiştir. Muhtemel ki genel başkanın konuşmasının ardından azarlandı ve programı değiştirdi. CHP Genel Başkanı’nın konuşmasından korkmuşlardır. Darbenin siyasi ayağının ortaya çıkarılmasından korkmuşlardır. Bir kez daha ortaya çıkmıştır ki halkın 15 Temmuz’u ile sarayın 15 Temmuz’u farklıdır. Ne yazık ki 15 Temmuz anmasını sarayın 15 Temmuz’u olarak halkın hafızasına kazımaya çalışıyorlar.”

‘FİGÜRAN OLMAYACAĞIZ’

“Sayın genel başkanımızın konuşmasından korkulup acelacele, nezaketsiz şekilde ve beceriksizce yapılan bu program değişikliğinden sonra bu gece Meclis’te yapılacak toplantıya Genel Başkanımız katılmayacaktır” diyen Tezcan şöyle devam etti, “Belli ki bizim bu programlarda yer alıp gerçeği ifade etmemizden korkuyorlar. Bu programları sadece Saray’ın 15 Temmuzu anlayışı içinde inşa etmek istiyorlar. Biz bunun figüranı olmayacağız. Konuşma yapamayacağımız, gerçeği anlatamayacağımız bir zeminde olmayı doğru bulmuyoruz.”

BAŞBAKANA YANIT

Tezcan, Başbakan Binali Yıldırım’ın “CHP 5 kez karar değiştiriyor” sözlerine de, “Sayın başbakanın gelişmelerden haberi yok ya da böyle söylemeyi uygun buluyor. 5 kez karar değiştiren CHP değil TBMM başkanıdır” dedi.

İLK PROGRAM NASILDI?

15 temmuz gecesi için yapılan ilk programa göre Meclis’te grubu bulunan siyasi parti grup başkanları, Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birer konuşma yapacaktı. Ancak program bugün değişti. Yeni programa göre, siyasi partilerin grup başkanları konuşma yapmayacak; sadece Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Erdoğan konuşacak. Program değişikliğinin, muhalefet liderlerinin Meclis özel oturumunda iktidarı eleştirmesinin ardından yapılması dikkat çekti.

HDP KATILMAYACAĞINI DÜN AÇIKLAMIŞTI

HDP Sözcüsü Osman Baydemir dün yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla Meclis’te yapılacak gece törenine katılmayacaklarını belirterek, “Eşbaşkanlarımız olmadığı için reddediyoruz. Gitmiyoruz, katılmıyoruz” demişti.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2017, 22:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER