Kürdistan parlamentosunda boykot

Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosunun bu akşam yapacağı oturumu boykot edecek. Parlamento iki yıl aradan sonra ilk kez, bağımsızlık referandumu gündemiyle toplanacaktı.

Kürdistan parlamentosunda boykot
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunun bugün iki yıl aradan sonra ilk kez yapacağı oturum iki parti tarafından boykot edilecek. Bölgesel parlamentonun iki yıldır kapanmasıyla ilgili krizin merkezinde olan Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), bu akşam bağımsızlık referandumu gündemiyle yapılması planlanan oturuma katılmayacaklarını açıkladı.


Parlamentoda gerçekleşecek oturum öncesi Goran ve Komel’in tavrı merakla bekleniyordu. Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesinin haberine göreyse, Goran Hareketi Ulusal Konseyi, parti grubunun bu akşamki oturuma katılmaması yönünde karar aldı. Goran Sözcüsü Şoreş, “Bize göre bu oturum yasal prosedüre uygun değil” dedi.

Komel’in açıklamasındaysa, ‘olağanüstü toplantının içeriği ve siyasi tarafların girişimleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları’ gerekçesiyle parlamento oturumuna katılmayacakları kaydedildi. Komel, açıklamasında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) eleştirerek oturuma katılmamasını şu iki nedene bağladı: “Birincisi: Önümüzdeki çalışmaların yol haritasına ilişkin siyasi taraflar ortak bir konsensüse varmamıştır. İkincisi: Bugünkü oturumun gündemini iki parti grubu belirlemiştir. Halbuki parlamentonun gündemini parti grupları değil, Parlamento Başkanlık Divanı belirler.”

NE OLMUŞTU?

IKBY parlamentosu, Goran (Değişim) hareketi üyesi olan meclis başkanının Erbil’e dönüşünün Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) tarafından engellendiği Ekim 2015’ten bu yana toplanmıyordu. Bugün yapılacak oturumun önce dün sabah düzenleneceği açıklanmış, ardından toplantı bu akşam yerek saatle 19.00’a ertelenmişti. KDP bu ertelemenin prosedür gereği olduğunu, Goran ise talebin kendilerinden geldiğini savunmuştu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 23:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER