MHP'nin gözü İstanbul'daki iki ilçede

AK Parti ve MHP 'ittifak görüşmelerine' başladı. MHP Lideri Bahçeli'nin önerdiğin kombine göre MHP'nin İstanbul'dan iki ilçenin belediye başkanlıklarını isteyebileceği belirtiliyor

MHP'nin gözü İstanbul'daki iki ilçede
AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Kurtulmuş ve Özhaseki ile MHP Genel Başkan Yardımcıları Durmaz ve Yalçın, yerel seçimlerde ittifak çalışmalarını TBMM’de AK Parti Grup Yönetim Salonu’nda bir araya gelerek başlattı. Çalışmaların başlamasının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçimde yapılacak ittifaka ilişkin açıkladığı ‘siyasi kombin’ modelinin detayları da netleşiyor.

Türkiye’den Ebru Karatosun’un haberine göre, yerel seçimlerde ittifak için yasal zemin olmadığı için her iki parti de kendi önerilerini getirecek ve bu öneriler üzerinden uzlaşma sağlanacak. Söz konusu süreç aşama aşama ilerleyecek. Her iki parti de seçim bölgelerinin analizini yapacak. Her seçim bölgesinin özelliğine göre farklı ittifak formülleri uygulanacak. Bahçeli’nin işaret ettiği kombin önerisinin perde arkasında bu formülün olduğu belirtiliyor. MHP lideri Bahçeli İstanbul’da aday çıkarmayacaklarını açıklamıştı. Kombine göre MHP’nin İstanbul’dan iki ilçenin belediye başkanlıklarını isteyebileceği belirtiliyor. MHP’nin ayrıca, İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığında meclis üyelikleri talep edeceği ifade ediliyor.

‘HER İKİ PARTİYE DE HİTAP ETMELİ’

Bahçeli’nin açıkladığı modele göre, ittifakta aday olacak isimlerin her iki partinin de tabanına hitap etmesi gerektiği değerlendiriliyor. Modelde özellikle il belediye başkanlık adaylarında AK Parti ile MHP arasında siyasi uzlaşmanın sağlanması için her iki partinin de itiraz etmeyeceği adayların çıkarılması öngörülüyor. Mahallî seçimde önemli bir diğer nokta olan ilçe belediye başkanlıklarında da bir formül uygulanacak. Buna göre, hangi partinin oyu yüksekse, belediyenin o partiye bırakılmasının önü açılabilecek. Modele göre ayrıca, her parti kendi belediye meclis adaylarını, parti amblemi altında belirleyecek.

MHP ile AK Parti heyetleri görüşmelerini sürdürürken, önümüzdeki dönemde her iki parti de “görüşmelerde 24 Haziran seçim sonuçları mı, 2014 yerel seçim sonuçları mı” dikkate alınacağını kararlaştıracak. MHP’nin 2014 yerel seçim sonuçlarının dikkate alınmasını istediği öğrenildi.

‘KİM KAZANACAK’ FORMÜLÜ?

AK Parti ve MHP’nin ayrı aday çıkaracağı yerlerde çalışmaların nasıl yürütüleceği de merak konusu oldu. Kombin formülüne göre, ayrı aday çıkarılacak yerlerde herkesin kendi çalışmasını yürüteceği belirtiliyor. CHP, HDP ve İYİ Parti’nin de konumlarının dikkate alınacağı söz konusu yerlerde, AK Parti’nin mi yoksa MHP’nin mi kazanacağı tespiti yapılacak. Özellikle kayyum bölgelerinde, hangi parti güçlüyse o partinin adayı desteklenecek. Ayrıca, kanaat önderlerinin görüşleri değerlendirilecek.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2018, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER