Seçim teklifi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi

Erken seçim teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki görüşüldü. HDP'li üyeler, Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın milletvekiliği düşürüldüğü için teklifle ilgili görüşlerini açıklayıp komisyondan ayrıldı. Teklif görüşmelerin ardından katılan üyelerin oy birliği ile komisyondan geçti.

Seçim teklifi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi
AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan erken seçim teklifi Anayasa Komisyonu’nda oy birliği ile kabul edildi. Görüşmelerde, CHP’li üyelerden sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun erken seçimle ilgili açıklamalarını çıkışlarını hatırlatarak “Madem öyle gel böyle” dediklerini söyledi. Bunun üzerine CHP milletvekili Tufan Köse “Madem Kılıçdaroğlu böyle söyleyince ‘madem öyle gel böyle’ denilmiş, bu durumda seçim için yeni bir kriter de ortaya çıkmış oldu” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu, erken seçim teklifini görüşmek için toplandı. AK Parti ile MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerine, komisyon üyelerinin dışında da çok sayıda milletvekili katıldı. Toplantıda hükümeti, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül temsil etti.

‘BELİRSİZLİKLER GEÇİŞİ ZORUNLU KILDI’

Teklifte imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bölgemizin içinde olduğu durum, Türkiye üzerinde yapılmak istenen operasyonlar Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmeyi zorunlu hale getirdi. Varsa bir belirsizlik bunu ortadan kaldırmak erken seçimi zorunlu hale getirdi” dedi. Turan seçimlerin OHAL sürecinde yapılmasına ve sürenin kısa olduğuna dair eleştirilerin haksız ve yersiz olduğunu söyledi, geçmişte 58 günlük kısa seçim takvimleri bulunduğunu anlattı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da erken seçim teklifinin gerekçesinde yer alan başlıkları sıraladı, “Belirsizlikler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi zorunlu kılmaktadır. Türkiye’nin gündeminden seçim çıkarılmalı” dedi.

‘2019’A KADAR HER GÜN HALKIN BEKLENTİSİ ARTACAK’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, erken seçim teklifiyle ilgili, “Milletimizin yeni hükümet sistemine ‘evet’ demesi ile birlikte daha fazla beklemenin gereğinin kalmadığı, milletimizin cevabını hayata geçirmenin tarihin bizi getirdiği bu noktada zaruret halini aldığı kuşkusuzdur. Suriye’de yürütülen operasyonlar, bölgemizde yaşanan tarihi gelişmeler Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçmesini ve böylece belirsizliklerin de bir an önce aşılmasını gerekli kılmaktadır. Görülmektedir ki 3 Kasım 2019’a kadar geçecek her gün halkın beklentisini ve eski sistemin sancılı yanlarından doğacak belirsizlikleri arttıracaktır. Bu nedenle söz konusu belirsizliklerin ortadan kaldırılması için bir erken seçim zorunluluğu doğmuştur” dedi.

Bakan Gül, 24 Haziran’ı bir demokrasi şöleni havası içinde birlikte kutlayacaklarını ifade etti.

HDP KOMİSYONU TERK ETTİ

HDP milletvekili Mehmet Adıyaman, 26’ncı Dönem boyunca hukuk dışı birçok uygulamaya maruz kaldıklarını, seçim kararının alındığı günde 2 milletvekilinin, vekilliğinin düşürüldüğünü söyledi. Milletvekili düşürülmesinin anti-demokratik, etik dışı ve siyasi ahlaka uygun olmayan bir durum olduğunu söyleyen Adıyaman, tepki olarak komisyondan ayrılacaklarını söyledi.

Adıyaman ile birlikte komisyon üyesi diğer HDP milletvekilleri görüşmelerden ayrıldı.

‘OHAL’DE YAPILAN SEÇİMİN MEŞRUİYETİ YOK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, erken seçim yok açıklamalarının ardından erken seçim için teklifi getirilmesini eleştirdi. OHAL’de seçim yapılmak istenmesine de tepki gösteren Erkek, OHAL’i 3 ay uzatıp aynı gün erken seçim kararı almanın doğru olmadığını söyledi.

Erkek, “Cesaretiniz olsa OHAL’i kaldırsaydınız öyle erken seçim kararı alsaydınız. OHAL’de yapılan her seçimin meşruiyeti tartışılacaktır” dedi.

CHP milletvekili Murat Emir de, “Biz hiçbir seçim çağrısından korkmuyoruz, bu teklife sizden kurtarma şansı verdiği için evet diyeceğiz. Acele diyorsunuz, acele giden ecele gider, bu da sizin sonunuz olur” diye konuştu

KOMİSYONA LAHMACUN ARASI

Anayasa Komisyonu görüşmelerine AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek’in lahmacun ikramı için 15 dakika ara verildi. Komisyon toplantısı aranın ardından devam etti.

‘MADEM ÖYLE GEL BÖYLE SEÇİMİ’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçimle ilgili açıklamalarını, “Hodri Meydan” çıkışlarını hatırlatarak “Madem öyle gel böyle” dediklerini söyledi.

CHP milletvekili Tufan Köse bu sözler üzerine, “Madem Kılıçdaroğlu böyle söyleyince “madem öyle gel böyle” denilmiş, bu durumda seçim için yeni bir kriter de ortaya çıkmış oldu” dedi. Köse, “CHP seçimlerin 16 ay önceye çekilmesinin gerekçesi ne olursa olsun ‘Allah razı olsun’ diyoruz” dedi. Köse, bu sürecin “milleti bu iktidardan kurtarmak için yeni bir başlangıç” sunduğunu söyledi.

Komisyonda yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Teklif, katılan üyelerin oy birliği ile kabul edildi. Komisyonda kabul edilen teklif yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2018, 17:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER