'YPG Esad'la anlaşmak zorunda kalacak'

Uluslararası Kriz Grubu'nun Ortadoğu direktörü Joost Hiltermann: Suriye hükümeti Rojava'ya geri dönmek isteyecektir. YPG ile PYD'nin durumu yönetebilmek ve kontrolü sürdürebilmek için yapması gereken, rejimle bir anlaşmaya varmak olacak.

'YPG Esad'la anlaşmak zorunda kalacak'
Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu’nun Ortadoğu direktörü Joost Hiltermann, Suriyeli Kürtlerin ‘Beşar Esad yönetimiyle barışmak zorunda kalacağı’ yorumunu yaptı. Hiltermann, ‘ABD’nin Kürtlerin dostu olmadığını’ belirterek, YPG ile PYD’nin Rojova’da Şam yönetimiyle anlaşmak zorunda kalacağını söyledi.


Hiltermann, “Rojova bölgesi, Suriye rejimi buna izin verdiği için var çünkü ülkenin diğer yerlerindeki savaşla çok meşguldüler ve kuzeyi diğer başka grupların değil, PYD’nin kontrol etmesini tercih ettiler. Fakat Suriye hükümeti bir noktada Rojava’ya geri dönmek isteyecektir. YPG ile PYD’nin durumu yönetebilmek ve Rojova’daki bölgelerinde kontrolü sürdürebilmek için yapması gereken, rejimle bir anlaşmaya varmak ve ABD’nin kendilerini destekleyeceğini ummaya devam etmek olacaktır” dedi.

‘ABD’NİN DOSTU YOKTUR’

Rudaw gazetesine konuşan Hiltermann, ABD ile Suriyeli Kürtler arasındaki ilişkiyi şu ifadelerle değerlendirdi: “ABD’nin dünyada dostları yoktur. Mütetfikleri vardır ve bu müttefikleri ihtiyaç duyduğu sürece kullanır. Onlara artık ihtiyaç duymadığında bırakır. Batılı ülkeler Kürtler, Araplar veya İranlıları halklar olarak değil, çıkarları doğrultusunda değerlendirir.”

Hiltermann, Rusya’nın ise Şam ile Ankara arasında bir denge tutturmaya çalıştığı yorumunu yaptı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2018, 19:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER