Yüksekova'da öldürülenler için Meclis Araştırması önergesi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 4 kişi için HDP Hakkari Milletvekilleri Meclis Araştırma önergesi verildi.

Yüksekova'da öldürülenler için Meclis Araştırması önergesi
ŞEMDİNLİ HABER

HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan ve Selma Irmak, Yüksekova'da geçtiğimiz Cumartesi günü zırhlı araçtan açılan ateş sonucu 4 kişinin hayatını keybetmesini Meclis'e taşıdı.

HDP'li vekiller, olayın araştırılması, faillerinin ortaya çıkarılması gerekçesiyle  Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

HDP'li vekillerin araştırma önergesinde şu ifadeler kullanıldı:

"HDP’nin ve Türkiye demokrasi güçlerinin Kürt sorununun çözümüne yönelik tüm çabalarına karşılık hükümet çözümsüzlük ve savaş halinin devamına yönelik politikalar üretmeye devam etmektedir. Geçen her gün içinde hükümetin bu çözümsüzlük politikasının bedelini maalesef sivil vatandaşlarımız ödemeye devam ediyor.

08.10.2016’da sabah saat 10 sıralarında Jiyan Mobilya’da oturan Rahmi Safalı, Necdet İşözü,Serhat Buldan ve Aydın Tümen yine hükümetin aynı politikaların kurbanıolmuştur. Bu ve benzeri kolluk güçlerince meydana getirilen cinayetlerin kaynağı cezasızlık olduğu aşikârdır. Nitekim, geçtiğimiz yıllar ve günler içinde aynı ilçe ve bölgede kolluk güçleri marifetiyle benzer birçok olay yaşanmıştır. Fakat, bu olaylara dair herhangi bir hukuki süreç işletilmediğinden bu durum sürekli bir hale dönüşmüştür. Geçtiğimiz son iki yılda yörede kolluk güçleri eliyle meydana gelen ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan sadece birkaç olay şu şekildedir;

*14.04.2015’te Şemdinli’de Necdet Yaman askerlerce  ailesinin gözleri önünde katledildi,

*15.01.2016’da Cengiz Topel caddesinde Hasan Han adlı vatandaşın polis TOMA’sı tarafından ezilerek hayatını kaybetti,

*26.06.2016 Yüksekova’nın Akbal Köyü’nde polisler 3 vatandaşı tarayarak yaraladı,

*18.08.2016’da Türkün gücünü göreceksiniz deyip şantiyede çalışan emekçilere ters kelepçe takılıp işkence yapıldı,

*Yüksekova çarşı merkezinde günün her saatinde askeri araçların hoparlörlerinden çalan ırkçı marşlar ve halkın değerlerine yönelik ahlak dışı söylem ve tavırlar basına yansıdı,

Kolluk güçlerinin OHAL ile beraber karıştıkları hak ihlallerindeki büyük artışın nedeni cezasızlık ve daha öncesinden meclisten çıkartılmış olan ve hiçbir insani ve hukuki değeri temel almayan İç Güvenlik Yasası’nın sonucudur.

Daha önceki günlerde bizler Hakkari milletvekilleri başta olmak üzere bölgeye gönderilen polis ve askerlerin hangi kriterler baz alınarak seçilip gönderildiğini, bunun titiz bir çalışma ile yapılıp yapılmadığı konusunu meclisin ve ilgili birimlerin dikkatine defaatlesunmamıza rağmen ilgili merciiler konuyla alakalı herhangi bir girişimde bulunmamıştır.

15 Temmuz darbe girişiminden önce Yüksekova’da yasaklar esnasında ve sonrasında onlarca insan hakkı ihlaline karıştığı halde cezasızlıkla ödüllendirilen etkili ve yetkili komutanlar hakkında-bütün ikaz ve uyarılarımıza rağmen-  en küçük bir hukuki ya da idari işlem başlatılmamıştır. Hatta bu asker ve polisler adeta birer kahraman edası ile sahiplenilmiştir. Buna karşın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu komutan ve polislerin tamamına yakını darbeci olarak yakalanması bizleri haklı çıkarmış, TBMM’ye farklı tarihlerde sunmuş olduğumuz öneri ve uyarılarımızın ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yüksekova ilçesinde 08.10.2016 tarihinde Kobra tipi zırhlı araç ile 4 vatandaşımızın katledilmesi olayı yöre halkının vicdanında infiale neden olmuştur. Bütün bu gerekçelerden dolayı, polis aracından açılan ateş sonucu katledilen Rahmi Safalı, Necdet İşözü, Serhat Buldan ve Aydın Tümen adlı vatandaşlarımızın katledilmesine yönelik olayın tüm yönleri ile araştırılıp aydınlatılması için meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir."

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2016, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER