HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'tan 'yuvarlak masa' çağrısı

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, muhalif kesimlerin AK Parti-MHP ittifakına karşı 'yuvarlak masa' çağrısı yaptı. Demirtaş, şöyle dedi: "Son derece esnek, evrensel demokratik değerlerde ve ilkelerde en geniş toplumsal kesimleri eşitler arası bir hukukla, yuvarlak bir masada bir araya getirebilmek, Türkiye’nin demokratik geleceği açısından hayati derecede önemlidir."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'tan 'yuvarlak masa' çağrısı
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, mevcut OHAL koşullarında yapılacak bir seçimin kutuplaşma ve kaosu daha da derinleştireceğini söyledi. İktidarın dış politikasının çöktüğünü belirten Demirtaş, “Türkiye Rojava’da olsa ABD ve Rusya olmazdı” dedi. Demirtaş, AK-Parti MHP ittifakına karşı muhalefetin bir araya gelmesinin de hayati önem taşıdığını kaydetti.


Bir yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Birgün’den Sebahat Karakoyun’un yazılı olarak ilettiği sorularını yanıtladı.

Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinin ardından planlı bir otoriterleşme sürecinin işletildiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: ” Tabii, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi aslında yeni bir demokratik ortak aklın hayata geçirilmesi için de fırsat yaratmıştı. Ama ne yazık ki AKP bunu kendi ajandasını hayata geçirebilmenin fırsatı olarak görerek OHAL’le birlikte bu yeni rejimin inşasına hız verdi. Tutuklanmamız da bunun bir parçasıdır. Durumun bu kadar vahim hale gelmesinde en büyük vebal de yargı kurumunundur.” 

‘GENİŞ TABANLI MUHALEFET ÖRGÜTLENMEDEN TARAFSIZ YARGI ORTAYA ÇIKMAZ’

Adil yargının ortaya çıkması için muhalefete önemli görevler düştüğünü belirten Demirtaş, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere mahkemelerin büyük bir kısmı bu akıl dışı politikalara ya isteyerek ya korktukları için veya çaresizliklerinden dolayı destek oldular, oluyorlar. Onurlu yargıçların artık bu gidişata dur diyerek hukukun üstünlüğünü esas alan bir tutum sergilemeleri gerekir. Tabii esas görev muhalefettedir. Toplumsal ve geniş tabanlı bir muhalefeti örgütlemeden, bağımsız, tarafsız ve adil bir yargı da kendiliğinden ortaya çıkmaz, çıkamaz.

‘ŞU ANDA ÜLKEDE SEÇİM KOŞULLARI YOK’

İktidarın erken seçim planı yaptığı iddialarını değerlendiren HDP Eşbaşkanı, şunları söyledi: “AKP-MHP ittifakı kendileri açısından en avantajlı koşulları yaratır yaratmaz seçim takvimini belirleyeceklerdir. Şu anda ülkede serbest seçim koşulları yoktur. Öncelikle bunun oluşması için OHAL’e, baskılara ve adaletsizliklere karşı etkili bir mücadele yürütmek gerekir. Yoksa yarınki koşullar bugünden de ağır olacaktır ve o koşullarda yapılacak her seçim faşizmin seçim yoluyla sözde meşruiyetini tescil dışında hiçbir işe yaramayacaktır. Seçim dediğimiz şey ancak tam demokrasi koşullarında meşru bir yöntemdir.”

‘KAMPLAŞMA VE KAOSU DERİNLEŞTİRİR’

Demirtaş mevcut OHAL koşularında gidilecek seçimin kamplaşmayı ve kaosu derinleştireceğini belirterek, “Eşit ve özgür bir ortamda yapılacak adil seçimleri AKP kazansa bile, bu elbette meşru olacaktır ve çözüm üretebilir. Ancak mevcut koşullarda kim kazanırsa kazansın çözüm üretemez.”

Muhalefet cephesinin AK Parti-MHP bloku karşısında birlikte hareket edip edemeyeceğine ilişkin soruya Demirtaş, şu yanıtı verdi:

“Son derece esnek, evrensel demokratik değerlerde ve ilkelerde en geniş toplumsal kesimleri eşitler arası bir hukukla, yuvarlak bir masada bir araya getirebilmek, Türkiye’nin demokratik geleceği açısından hayati derecede önemlidir. Bunun öncülüğünü siyasi partiler yapsa bile, asıl aktörü ve öznesi toplum olmalıdır. Türkiye’nin birliği içerisinde eşit, özgür, demokratik bir yaşamı ve sistemi arzulayan herkes bu yuvarlak masada yer alabilmelidir.” 

‘PARTİZANCA DAVRANMAK YERİNE HALKÇI OLMALIYIZ’

HDPnin  bu çerçevede ülkenin ve toplumun çıkarları doğrultusunda katkı sunmaya hazır olduğunu belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

“Bunun dışında kim faşizmde, kim tek adam rejiminde birleşir bilemeyiz. Biz, ezilen ve baskı gören en geniş kitleleri bir araya getirerek Türkiye’yi düze çıkarabiliriz. Buna inanmalı ve partizanca davranmak yerine halkçı olmalıyız. Biricik kurtuluş yolu da budur. Türkiye’de demokratik bir sistem ve dengeler oturduktan sonra her türlü siyasi rekabet daha anlamlı ve mümkün olabilir. Fakat şimdi faşizme karşı en geniş toplumsal muhalefeti açığa çıkarmak gibi tarihi bir görevimiz olduğu inancındayım.”

Demirtaş, iktidarın dış politikasına ilişkinse şu değerlendirmeleri yaptı: “Dış politika uzun süredir vizyondan, stratejik plandan yoksun kalmış durumdadır. Türkiye, bölgesinde ve uluslararası alanda kredisini, itibarını ve etki gücünü sıfırlamış bir ülke konumundadır artık. Kürt fobisi ve Kürt karşıtlığı Türkiye’yi dış politikada edilgen kıldı. Oysa Suriye başta olmak üzere Kürtlerle yapılacak ittifaklar hem Ortadoğu’ya hem de Türkiye’ye barışı daha kolay getirebilirdi. Bundan en çok da bizler, yani Türkiye toplumu fayda görürdük. Ama AKP bütün köprüleri yıkarak ilerlediği için manevra bile yapamıyor artık.”

‘ABD VE RUS ASKERLERİNİN ROJAVA’DA NE İŞİ VAR’ SORUSUNUN YANITI

“Türkiye  Rojava ile stratejik ittifak yapabilseydi, Suriye barış görüşmeleri Cenevre’de, Astana’da, Soçi’de değil Ankara’da yapılabilirdi” diyen Demirtaş, şunları ifade etti:
“Çözüm süreci başarılı olsa ve AKP bu süreci elinin tersiyle itmeseydi büyük ihtimalle böyle de olacaktı. Biz HDP olarak hep bunun için uğraştık. Ama gelinen noktayı görüyorsunuz işte. ‘ABD ve Rus askerlerinin Rojava’da ne işi var’ sorusunun cevabı şudur: Türkiye olarak siz orada olmayı kabul etmediğiniz için, Kürtlerle ittifak yerine Nusra vb. ile ittifak yapmayı tercih ettiğiniz için varlar. Ancak her şeye rağmen yeni köprüler kurmak, yeni kapılar açmak için çabalamaya devam etmeliyiz.”

‘EŞ BAŞKANLIK DAHİL HER DÜZEYDE YENİLENME OLABİLİR’

Demirtaş, HDP’nin yaklaşan genel kongresine ilişkinse şu mesajları verdi: “HDP şu anda olağan kongre sürecinde. Bunların hepsi elbette kongreye kadar yapılacak konferanslarda ve Büyük Kongre’de tartışılacak. HDP’nin temel politik çizgisi haklılığını ve doğruluğunu korumakla birlikte öncelikler meselesi, söylem, eylem tarzı elbette her an tartışılması gereken dinamik bir sürece tekabül eden konulardır. Partimiz bütün bu ihtiyaçlar çerçevesinde her türlü hazırlığını yaparak kongre sürecinden daha da güçlenmiş olarak çıkacaktır. Kongre zemini aynı zamanda eksiklik ve hatalarımızla samimi bir yüzleşme ve doğru pratiği örgütleme fırsatıdır bizler için. Tabii kongrede kadro düzeyinde de yenilenme olacaktır. Eş Genel Başkanlık kurumu dahil, her düzeyde yenilenme olabilir. Hepimiz buna açık olacağız. Bu vesileyle demokratik siyasete ilgi duyan bütün gençleri ve kadınları HDP’de yeni dönemde görev almaya davet ediyorum. 

BU KADARI BEKLEMİYORDUM’

HDP Eşbaşkanı, “Seher’in ardından yeni bir kitap var mı” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu sıralar davalara ve savunmalara yoğunlaştım normal olarak. Belki daha ileride yeniden yazabilirim. Şimdilik küçük küçük notlar alıyorum. Elbette dışarıda olsam da sanat ve edebiyatla daha fazla uğraşabilmeyi çok isterim. Halkın bu türden üretimlerime ilgisi beni hem onurlandırdı hem de çok mutlu etti. Bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Herkese sonsuz teşekkürlerimi, selam, sevgi ve özlemlerimi iletiyorum.”

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER