Aziz Sancar: Kanser hastaları ABD'ye gelmesin

Nobel ödüllü profesör Aziz Sancar'dan kanser hastalarına tavsiye: Amerika’ya gelmeyin. Tedaviler standart. Tedavide temel destek aile desteğidir. Buraya geldiklerinde aile desteğinden yoksun kalıyorlar.

Aziz Sancar: Kanser hastaları ABD'ye gelmesin

Nobel Kimya Ödülü’nü 2015 yılında alan bilim insanı Profesör Doktor Aziz Sancar, şu anda kullanılan kanser ilaçlarından birinin etkisini artırmak konusunda çalıştıklarını söyledi. Sancar, kendisini takip eden gençlere de tavsiyelerde bulundu.

Nobel Kimya Ödülü’nü 2015 yılında alan bilim insanı Aziz Sancar, Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuştu. Mardin Savur’dan Amerika’ya ve oradan da Nobel ödülüne uzanan yaşam öyküsünü anlatan Sancar, kanser hastalarına şu öneri ve uyarıda bulundu:

“Kanseri engellemek için vejetaryen yiyeceklerle besleniyorum. Günde 5-10 kilometre yürümeye çalışıyorum. Uykuyla aram iyi değil. Kanser hastalarına ‘Amerika’ya gelmeyin’ diyorum. Yapılan tedaviler standarttır. Amerika, Avrupa ve dünyanın her yerinde aynı tedavi tatbik ediliyor. Tedavide temel destek aile desteğidir, buraya geldiklerinde aile desteğinden yoksun kalıyorlar.”

‘O ZAMANLARI ÖZLÜYORUM’

İstanbul’da tıp eğitimini bitirdikten sonra Savur’a bağlı Sürgücü Köyü’ndeki sağlık ocağında görev yapmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Aziz Sancar şunları anlattı:

“Beni o kadar severlerdi ki onları muayene ettikten sonra reçete doldururdum, reçetemi başlarına muska diye koyarlardı. O zamanları özlüyorum, bana sorarsanız hayatımın en güzel dönemi Sürgücü Beldesi’nde doktorluk yaptığım dönemlerdi. Damda yatardık, Suriye’nin uzaktan iki şehrinin ışıklarını seyrederdik. Sabah ezan sesi ile uyanırdık.”

Savur’da 8 çocuklu bir ailede büyüdüğünü belirten Sancar, annesine ayrı bir yer ayırdı. Annesi Meryem Sarcar’ın bir köy imamının kızı olduğunu ve normalde biraz tutuk ve kapalı olmasının beklendiğini söyleyen Sancar şöyle konuştu:

“Ama o Atatürk’ü taparcasına severdi. Atatürk’ün yaptığı devrimleri kendi hayatına getirdiği değişiklikleri gördü. O bakımdan annem büyük Atatürk hayranıydı. Atatürk’ün fazla vurguladığı konu eğitim ve bilimdi, onu annem de anladı. O bakımdan bütün çocuklarına ‘okuyacaksınız’ dedi ve onun sayesinde hepimiz okuduk.”

’60’LARDA HARİKA BİR EĞİTİM ALDIM’

Prof. Dr. Sancar “1960’larda İstanbul Tıp Fakültesinde gördüğüm eğitimi Avrupa’nın en iyi fakültelerinde alamazdınız. Harika bir eğitim gördüm. Çok harika hocalarımız vardı, beni iyi hazırladı ben Amerika’ya hazırlanmış olarak geldim. Orada imkanlarımız yoktu, burada vardı ama ben teorik olarak hazırdım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2017, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER