Doktorlar reçeteye hacamat ve sülük de yazacak

Sağlık Bakanlığı, ilaç kullanımını azaltmak için çalışma başlattı. 'Geleneksel ve tamamlayıcı tıp' olarak adlandırılan uygulamalar SGK kapsamına girecek. Proje hayata geçirildiğinde doktorlar reçetelere 'hacamat' ve 'sülük' gibi yöntemleri yazabilecek.

Doktorlar reçeteye hacamat ve sülük de yazacak
Sağlık Bakanlığı, ‘geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ adı altında yapılan uygulamaları yaygınlaştırmak için adım atıyor. Hacamat ve sülük gibi uygulamaları gerçekleştirecek hastanelerin açılması gündemde. Proje hayata geçirildiğinde doktorlar artık reçeteye bitkisel ilaçlar ve ‘geleneksel tıp’ adı verilen bu uygulamaları da yazabilecek.

REÇETEYE YAZILACAK

Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu’nun haberine göre Sağlık Bakanlığı, ilaç maliyetlerini düşürmek ve hastaların kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek için çalışma başlattı. Bakanlık bu çerçevede ‘geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ (GETAT) adı verilen uygulamayı genişletmeyi hedefliyor. Uygulama hayata geçince doktorlar, hastalara ‘kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu yok’ teşhisini koyarsa ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığı sonucuna varılırsa reçeteye ‘GETAT’ yazabilecek. Teşhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak. Bakanlığın amaçlarından biri de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte ‘Anadolu tıbbı’ adı verilen uygulamaları  Türkiye’de ve dünyada yaygılaştırmak.

GİDERLERİ SSK KARŞILAYACAK

18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bitkisel ürün, geleneksel tedavi gibi uygulamalar hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle ‘alternatif tıp’ olarak adlandırılamayacağını iddia ediyor. GETAT reçetelendirmeleri  kişinin isteğine bırakacak. GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netleşmiş değil.

Sağlık Bakanlığı, 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da DSÖ ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığı ile GETAT Kongresi gerçekleştirecek. Kongreye, 30 ülkeden 115 yabancı, 178 yerli bilim insanı ve DSÖ temsilcisi katılacak. Ocak 2018 itibarıyla 18 üniversitede GETAT merkezi, 480 GETAT ünitesi açıldı. 14 sertifikalı uygulama alanında 4 bin 954 sertifika verildi. 

HANGİ YÖNTEMLER KAPSAMA GİRİYOR?

Sağlık Bakanlığı’nın daha önce yayımladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ndeki tedavi çeşitleri şöyle:

– Akupunktur
– Sülük
– Mezoterapi
– Hipnoz
– Kupa uygulaması (Hacamat)
– Fitoterapi
– Refleksoloji
– Homeopati
– Osteopati
– Ozon
– Apiterapi
– Proloterapi
– Larva
– Müzikterapi

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2018, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER