Tek Karaciğerden İki Yeni Hayat

Manisalı iki ailenin karaciğerlerinin değişmesine karar verilen çocuklarının yolları, İzmir’de yapılan nakil operasyonunda kesişti.

Tek Karaciğerden İki Yeni Hayat
Manisalı iki ailenin karaciğerlerinin değişmesine karar verilen çocuklarının yolları, İzmir'de yapılan nakil operasyonunda kesişti. Beyin ölümü gerçekleşen genç bir erkeğin bağışlanan karaciğeri ikiye bölünüp 2 yaşındaki Muhammet Ali Tezgel ile 13 yaşındaki Taha Yalım'a nakledildi. Nakil operasyonu başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç, "Özellikle çocuklara uygun bağış organ yok denecek kadar az. Biz de bağış çıkınca en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu iki çocuğumuzu da şans güldü" dedi.


Bu yıl Turgutlu Anadolu Lisesi'ni kazanan, okul hazırlığı yaparken bağış müjdesiyle kendisini ameliyat masasında bulan Taha Yalım'ı karaciğer nakline götüren süreç geçen nisan ayında başladı. Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yaşayan Havva- Muhittin Yalım'ın iki oğlunun küçüğü olan Taha'nın göz bebekleri sarardı, bunu ilk fark eden öğretmeni oldu ve ailesini uyardı. Gidilen hastanelerde Taha'nın karaciğerinde sorun olduğu söylendi, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Wilson sirozu (Karaciğerde bakır birikmesi) tanısı konuldu. Karaciğer nakli gerekeceği aileye bildirildi. Nakil kararıyla İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edilen Taha'nın anne ve babasının taşıyıcı olması, canlıdan nakil umutlarını bitirirken, adı kadavradan organ bekleyenler listesine yazıldı.

KAN DEĞERLERİ DÜZELDİ, BAĞIŞ ÇIKTI

Taha gibi Manisalı olan Fatma- Osman Tezgel çiftinin iki çocuğunun küçüğü 2 yaşındaki Muhammet Ali Tezgel, üç aylıkken çok öksürüyor diye doktora götürüldü. Aile bronşitten korkarken, elle muayenede karaciğerinin büyük olduğu belirlendi. Aynı tanıya ultrason görüntüsü de eşlik edince minik Muhammet Ali ileri tetkik için Taha gibi Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yönlendirildi. Karaciğerdeki büyümenin enfeksiyona bağlı olabileceği belirtilip Muhammet Ali'nin iyileştikten sonra tekrar hastaneye getirilmesi istendi. Ancak Muhammet Ali'nin sağlık durumu düzelince hastane unutuldu. Yaklaşık 6 ay sonra Muhammet Ali yemeden içmeden kesilince aile soluğu aynı hastanede aldı. Bu kez demir eksikliği çıktı, bir aylık ilaç tedavisinden sonra doz artırılmasına karşın Muhammet Ali'nin kandaki demir düzeyi düzelmedi, başka şüphelerle hematolojiye sevk edildi. Demir eksikliği dışında bir sorun bulunmayan Muhammet Ali bu kez gastroenteroloji kliniğine yönlendirildi. Konjental hepatit fibroz tanısı ile bebek İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi. 3 aylıkken bir öksürükle başlayan rahatsızlığın sonu Muhammet Ali'yi 2 yaşında karaciğer nakline götürdü. Aileden sadece dayısı Salih Soyal uygun verici olarak belirlenen, nakil için kan değerlerinin düzelmesi beklenen Muhammet Ali'ye, bu düzelmenin gerçekleşmesinden birkaç gün sonra bağış müjdesi geldi.

ORGAN KARDEŞİ OLDULAR

İzmir Kent Hastanesi'nde kadavra listesine isimleri yazılan iki çocuk için ikinci hayatın kapılarını açan bağış, ikisi de çok beklemeden geldi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen, ancak adının açıklanması istenmeyen 22 yaşındaki bir erkek hastanın karaciğerinin bağışlanması üzerine iki çocuk evlerinden Kent Hastanesi'ne çağrıldı. Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından, bağış karaciğer, split yöntemiyle (karaciğerin ikiye bölünmesi) Taha ve Muhammet Ali'ye nakledildi. 10 saate yakın süren çifte naklin başarıyla gerçekleştirildiğini ve iki çocuğun da sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Doç. Dr. Kılıç, "Kadavradan bağışlar yetersiz, o yüzden bağış organlar çok değerli. Özellikle çocuklara uygun bağış organ yok denecek kadar az. Biz de bağışı uygun hastalarda split yöntemini uygulayarak en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu iki çocuğumuzu da şans güldü" dedi.

AYNI KADERDE YOLLARI KESİŞTİ

Öte yandan bağışlanan karaciğerle çocukları yeni bir hayata başlayan Yalım ve Tezgel çiftleri adı açıklanmayan merhum gence rahmet dileyip, ailesine teşekkür etti, minnettar olduklarını söyledi. Ameliyathane kapısında yolları kesişen iki aile, bu kadar çabuk bağış beklemediklerini, bir mucizenin gerçekleştiğini belirterek sevinçlerini dile getirdi. İki aile 16 Eylül'ün çocuklarının yeni bir hayata başladıkları tarih olduğunu söyledi. / dha

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2015, 14:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER