Fidye yazılımı 200 bin kişiyi etkiledi

Bilgisayarları fidye karşılığında ele geçiren virüs programı hakkında Europol açıklama yaptı. Europol, 150 ülkede 200 bin kişinin etkilendiğini ve bugün rakamların artabileceğini kaydetti.

Fidye yazılımı 200 bin kişiyi etkiledi
Avrupa Polis Örgütü Europol, toplam 150 ülkede 200 bin kişinin etkilendiği siber saldırı sonrasında açıklama yaptı. Europol’ün ‘eşi görülmemiş, gelmiş geçmiş en büyük siber fidye saldırısı’ olarak nitelemesinin ardından bugün yeni saldırıların gerçekleşebileceği uyarısı yapıldı.


Europol Müdürü Rob Wainwright katıldığı bir televizyon programında, bilgisayar sistemlerinde beliren yazılarda “Hoppa, dosyalarınız şifrelendi” uyarısı eşliğinde sanal para birimi Bitcoin’le 300 dolara denk gelen miktarda fidye ödemesi yapılmadığı müddetçe bunlara ulaşılamayacağı belirtilen ve yüz binlerce kişiyi etkileyen ‘WannaCry’ isimli yazılımın siber saldırısı hakkında konuştu. Wainwrigt, 150 kadar ülkeye yayılan virüsün büyük şirketler dahil 200 bin kişiyi etkilediğini söyledi ve pazartesi günü uyarısında bulundu: “Şuan artan bir tehdit ile karşı karşıyayız. Rakamlar tırmanmaya devam ediyor. Pazartesi günü insanların bilgisayarlarını açmasıyla birlikte bu rakamların tırmanacağından endişeliyim” dedi.

‘ABD İSTİHBARATI GELİŞTİRDİ’ İDDİASI

BBC’de yer alan habere göre, Rusya merkezli sanal güvenlik şirketi Kaspersky’den araştırmacı Costin Raiu da etkilenen bilgisayarların sayısını 45 bin olarak verdi ve bu zararlı yazılımın hızla yayıldığını belirtti. Kaspersky de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu zararlı yazılımın “Shadow Brokers” adlı bir grup bilgisayar korsanı tarafından ilk kez Nisan ayında dolaşıma sokulduğunu belirtti. Söz konusu grup, yayınladığı yazılımın ABD istihbarat kuruluşlarından Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) ait olduğunu öne sürmüştü.

ŞANS ESERİ DURDURULDU

BBC’ye konuşan MalwareTech rumuzlu 22 yaşındaki internet araştırmacısı, virüsün şans eseri durdurulduğunu öne sürdü. MalwareTech, zararlı yazılımın her bilgisayara bulaştığında belirli bir internet adresine bağlanmaya çalıştığını fark etti.

Rastgele harflerden oluşan bu uzun adresin aslında var olmadığını fark eden araştırmacı, 10 dolara bu alan adını satın alarak gelecek bağlantılardan virüsün kaç bilgisayara ve hangi ülkelere bağlandığını ortaya çıkarmak istedi. Fakat bu hamle, beklenmedik bir şekilde yazılımın içindeki bir kodu tetikleyerek yayılmasını sonlandırdı. “Kapatma düğmesi” olarak da bilinen bu tür kodlar, bazı zararlı yazılım yaratıcıları tarafından işler kontrollerinden çıkarsa yazılımın yayılmasını engellemek için kullanılıyor.  / Duvar

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2017, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER