Ara Güler, karanfillerle toprağa verildi

Ara Güler için ilk tören, Galatasaray Meydanı'nda düzenlendi. Ara Güler’in cenazesi karanfiller eşliğinde İstiklal Caddesi üzerinden Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne getirildi. Törenin ardından ünlü fotoğrafçı Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Ara Güler, karanfillerle toprağa verildi
Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden fotoğrafçı Ara Güler için, Galatasaray Meydanı’nda tören düzenlendi. Güler’in cenazesi, Beyoğlu Belediyesi’nce Galatasaray Meydanı’na kurulan platforma getirilirken törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.


Ara Güler’in fotoğrafları ile Güler’in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi. Alana Ara Güler’in, “Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın” şeklindeki sözlerinin yer aldığı poster asıldı. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve sevenleri tabutun başında bir süre nöbet tuttu. Törende dostları Ara Güler’i anlattı.

Galatasaray Meydanı’ndaki törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Milletvekili Hasan Turan ve Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Kilisede düzenlenen ayinin ardından Güler’in tabutu, cenaze aracına taşındı. Ara Güler’in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. Öte yandan Ara Güler’in babasının memleketi olan Şebinkarahisar’dan getirilen toprak ve kara yemiş de mezara konuldu.

‘O BENİM CANIM CİĞERİMDİ’

Cenaze törenine katılan sanatçılar, Ara Güler mesajlarını paylaştı. Belgeselci yazar Nebil Özgentürk “Ara Güler’i bir ağabey, baba yarısı gibi kalbimde koruyacağım. O fotoğraflarıyla insanlık destanı yarattı 70 yıl boyunca. O fotoğraflarda ben de, babam da, amcam da vardı. O yüzden ‘Ara abi ne dese haklıdır’ diyeceğim kadar ailemden sayıyorum. O benim canım, ciğerimdi. Çok üzgünüm” dedi.

Sinema sanatçı Menderes Samancılar, “Ülkemizin en önemli belleğiydi. Sanatçının, sanatın ve fotoğrafın ne olduğunu hepimize bir kez daha gösterdi. Ölümüyle de büyük bir boşluğu yarattı demeyeceğim. Her daim yanımızda, hayatımızda olacak. Bundan hiçbir endişem yok. İyi ki tanıdım, iyi ki böyle bir insan geçti ülkemizden”,

Oyuncu-yazar Ercan Kesal, “Sinema ve fotoğraf kardeş sanatlardır. Yan yana dururlar. Dertleri zamandır bunların. Zamanı durduran sanatlardır. Ara Güler bunu en iyi yapanlardandır. Borges’in dediği gibi: İyi fotoğraf orada olmayanı akla getirendir. Ara Güler’in fotoğraflarına baktığımızda hep orada olmayanlar aklımıza gelir. Onu hiç unutmayacağız”,

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “1959 senesinde kardeşim ve babamın olduğu bir fotoğrafımız var, Ara Güler’in çektiği. Kendisiyle bir karşılaşmamızda bu anı hatırlattım. Kendisi fotoğraf tarihimizin en önemli kişilerinden bir tanesiydi. Başımız sağ olsun”,

Yazar Mıgırdiç Margosyan, “Ülkemizin yetiştirdiği çok büyük bir gazeteci ve sanatçıydı. Bundan sonrasında eserleriyle yaşayacak” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2018, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER