ŞemdinliHaber

İngiltere Başbakanı Theresa May'den açlık grevi açıklaması

Dünyadan

İngiltere Başbakanı Theresa May, Türkiye ve dünyada Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı yapılan açlık grevlerini değerlendirdi: Türkiye’nin süreci adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygılı olarak ele almasını kesinlikle bekliyoruz.

Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Türkiye’de cezaevlerinde ve dünyanın çeşitli noktalarında devam eden açlık grevi eylemi, İngiltere parlamentosunda gündeme geldi. Başbakan Theresa May, kendisine yöneltilen soru üzerine “Türkiye’nin cezaevlerindeki tutsaklarla ilgili bir süreci adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygılı olarak ele almasını kesinlikle bekliyoruz” dedi.

Theresa May’e milletvekilleri tarafından soru sorulması üzerine kurulu oturumda, Gallerli Milletvekili Liz Saville Roberts Galler’in Newport kentinde açlık grevi yapan İmam Şiş’in durumunu gündeme getirerek İngiliz hükümetinin Türkiye’ye yönelik insan hakları politikalarını sorguladı.

‘EMİNİM DURUMUN CİDDİYETİNİN FARKINDASINIZDIR’

Saville, May’e yönelttiği soruda şu ifadeleri kullandı:

“32 yaşındaki İmam Şiş süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 143’üncü gününde. Sağlık durumu çok ciddi riskli bir aşamada. Kürt lider Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla, İmam Şiş ile dünyanın birçok yerinde yüzlerce kişi şu an açlık grevinde. Öcalan’ın insan hakları Türk devleti tarafından açıkça ihlal edilmektedir. Kürt halkına yönelik insan hakları ile ilgili Türk hükümetine baskı yapılması için biz 48 milletvekili olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanına yazı yazıp talepte bulunduk. Eminim ki Başbakan durumun aciliyetinin ve ciddiyetinin farkındadır. Sayın Başbakan bu konuya müdahil olacağını dile getirebilir mi?’”

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUNU DİLE GETİRDİNİZ’

May ise yanıtında, Saville’in ‘çok önemli bir sorunu dile getirdiğini’ belirtip, sürecin adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne uygun olarak ele alınmasını beklediklerini söyledi. May, Dışişleri Bakanı’ndan da konuyla ilgilenmesini isteyeceklerini söyledi.

‘TÜRKİYE’Yİ TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

May, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler Türkiye’nin cezaevlerindeki tutsaklarla ilgili herhangi bir süreci adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygılı olarak ele almasını kesinlikle bekliyoruz. Gerekli sağlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması da dahil. Ankara’daki büyükelçimiz bu büyük açlık grevi meselesini Türk yetkilileriyle görüştü. Ancak bizler açlık grevcilerinin durumunu takip etmeye ve Türkiye devletini, sağlık hizmetlerine erişim de dahil açlık grevcilerinin haklarını savunmaya teşvik etmeye devam edeceğiz. Hanımefendi Dışişleri Bakanlığımıza konuyla ilgili yazdıklarını belirtti, Dışişleri Bakanının konuyla ilgilenmesini talep edeceğim.”  / DUVAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.