ŞemdinliHaber

Suriye'de ateşkes başladı

Dünyadan

Rusya ve ABD’nin üzerinde anlaştığı ve Suriye’de çatışmaların durmasına dair anlaşmayı içeren karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oybirliği ile kabul edildi. Ateşkes, Şam saatiyle 00.00’da başladı.

Rusya ve ABD’nin üzerinde anlaştığı ve Suriye’de çatışmaların durmasına dair anlaşmayı içeren karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oybirliği ile kabul edildi.

BMGK’dan yapılan açıklamada, isim vermeden Suriye’deki tüm taraflar ateşkese uygun davranmaya davet edildi.

Herkesi, Rusya ve ABD’nin anlaştığı ateşkesin tüm şartlarını yerine getirmeye çağıran BMGK, aynı zamanda Suriye yönetimi ve muhaliflere, BM liderliğindeki barış görüşmelerine devam etmeleri çağrısında bulundu.

Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları belirtilerek, Suriye’de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edildi.

Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey’e rapor sunması istendi.

Suriye: İhlal olursa karşılık veririz

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BMGK’da yaptığı konuşmada, Suriye ordusunun, yürürlükte olan ateşkesi bozmaya yönelik herhangi bir davranışa karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu hatırlattı.

Suriye’de faaliyet gösteren teröristlere yönelik yardımların kesilmesinin önemini bir kez daha hatırlatan Caferi, “Güçlerimiz, BMGK’nın ateşkes kararını ihlal edenlere karşılık verme hakkına sahiptir” dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da, yaptığı açıklamada, Suriye görüşmelerinin 7 Mart’ta yeniden başlamasını umduğunu duyurdu. De Mistura, ateşkes sonrasında kendisine ulaşan raporlara göre, başkent Şam ve güneybatı kenti Dera’daki durumun ‘sakin’ olduğunu söyledi.

Rusya ve ABD’nin Suriye’deki ateşkesle ilgili vardığı anlaşma, IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor.

İlk olarak 22 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından duyurulan ateşkes anlaşması, dün akşam da BMGK’da oybirliğiyle kabul edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.