ŞemdinliHaber

Avrupa Konseyi: Hak savunucuları serbest bırakılmalı

Güncel

Avrupa Konseyi Sekreteri Jagland, Adalet Bakanı ile görüştü: Serbest bırakılmalılar.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gül ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını basın açıklaması ile duyuran Jagland, 5 Temmuz tarihinde Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’in haberine göre Jagland’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle; “Onların serbest bırakılması için çağrıda bulundum. Bakana, yargılama öncesi tutuklanmanın atılacak son adım olduğunu belirttim. Özgürlükten yoksun bırakmak ancak nadir olaylarda olabilir. Devlet tutukluluğa dair ilgili ve yeterli delilleri göstermediği müddetçe, yargılanan kişiyi serbest bırakmalıdır. Bu çerçevede genel ve soyut iddialar yeterli değildir. Türk yargısı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Strazburg Mahkemesi’nin içtihatlarını uygulamalıdır.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükada’da insan hakları savunucularının ‘dijital güvenlik ve stresle baş etme’ konulu toplantısı 5 Temmuz tarihinde polis tarafından basılmış, Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan hak savunucuları yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmış, İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran mahkemece tutuklanmıştı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.