ŞemdinliHaber

DTK'dan 'Yeşil yol'a karşı direnişe destek

Güncel

Demokratik Toplum Kongresi Ekoloji Komisyonu, Karadeniz’de altın madeni ve “yeşil yol”a karşı direnişe destek verdi.

Komisyon tarafından yayınlanan açıklamada AKP hükümetinin ve sermayenin her alanda doğayı ve halkları katletmeye çalıştığını ifade edilerek Munzur, Ilısu, Karadeniz, Akkuyu, Sinop, Silvan ve Aliağa’da kar hırsı ile toprağı metalaştırıp bu alanlara el koyduğunu belirtildi. Karadeniz’de verilen mücadelenin halklara örnek olduğunun altının çizildiği açıklamada “Karadeniz’de yıllardır HES’lere karşı yürütülen mücadeleler artık madenlere, “yeşil” yol adı verilen maden yollarına doğru genişlemektedir. Saldırılar Kürt halkının yaşadığı coğrafyada da aynı boyutta devam ediyor ve benzer direnişler buralarda da veriliyor. Şunu çok iyi biliyoruz ki direnişin öncülüğünü Karadeniz’de de Kürdistan’da da kadınlar yapıyor. Yaşam alanlarına yapılan saldırıları düzenleyenler her yerde olduğu gibi sermaye ve onun iktidarı AKP hükümetidir” denildi.


2013 yılında Amed’in Lice ilçesindeki kalekol direnişi sırasında Medeni Yıldırım’ın, Karadeniz’de AKP hükümetinin uygulamalarına karşı protestolar sırasında Metin Lokumcu’nun katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada DTK’nin Karadeniz’deki direnişe ve devlet eliyle yürütülen saldırılara yabancı olmadığı ifade edildi.

Açıklmada devamla şunlar belirtildi: “DTK Ekoloji Komisyonu olarak diyoruz ki Karadeniz doğası ve halkları özgürleşmeden Kürdistan doğası da halkları da özgürleşemeyecek. Aynı şekilde Kürdistan’ın doğası ve hakları özgürleşemeden Karadeniz’in de doğası ve halkaları özgürleşemeyecek. Çünkü coğrafyalar birbirinden koparılamaz. Dünya, üzerindeki her şeyle birlikte dönüyor. Bizler de ancak ortak mücadele vererek doğanın ve halkların özgürlüğünü var edebiliriz. Karadeniz’de mücadele eden kadınları Arinlerin ruhuyla, gençleri Agit’in ruhuyla selamlıyoruz.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.