Hakkari’de 18 Temmuz’da iki aşiret mensubu gençler arasında çıkan tartışmanın çatışmaya dönüşerek kentte gelişen olayları sonlandırmak için DTK ve DBP heyetlerinin yaptığı arabulucuk sonucu iki aşiret üyeleri dün akşam iftar yemeğinde bir araya gelerek barıştılar.
Hakkari’de iki aşiret arasında sağlanan barış yemeği Gültekinler Bahçesi’nde verilirken, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Demokratik İslam Kongresi Sözcüsü ve eski Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, Hakkari eski Milletvekili Hamit Geylani, Hakkari Milletvekilleri Esat Canan, Adil Zozani, Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çiftçi, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin, Çukurca Belediye Eş Başkanı Servet Tunç, Durankaya Belde Belediye Başkanı Fatih Keskin, DBP il eş başkanı M. Miraz Çallı, HDP il eş başkanı Rahmi Temel, din alimleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları, Barış Anneleri Meclisi, MEYA-DER, TUAD-DER, İHD, MAZLUM-DER’in yanı sıra bini aşkın yurttaş katıldı. İki aşiretin ileri gelenlerinin de katıldığı iftar yemeğinde, Osman Zeydan, Orhan Piruzbeyoğlu, Mehmet Adıyaman, İsmet Ölmez, Aziz Deniz ve çıkan olaylar sırasında yaşamını yitiren Mustafa Er’in ailesi de katıldı. İftarın verildiği bahçede PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri de asıldı.
‘Barış yemeği programı, selamlaşma ile başlarken aşiretlerin ileri gelenleri DTK-DBP heyeti ile aynı masayı paylaşarak selamlaştı sonrasında ise Seyda Şimal Ediş Kur’an-ı Kerim’den sureler okudu. Barış iftarı açılış konuşmasını Demokratik İslam Kongresi Sözcüsü ve Hakkari Belediyesi eski Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu yaparken, dualar ve ayetler ile konuşmasına başladı. Kur’an ı Kerim’den barış üzerine ayetleri Arapça ve Kürtçe okuyan Bedirhanoğlu, “Barış içinde yaşayan kulların duaları, namazları, oruçları kabul olabilir. Kutlu ayetlerimiz bize barış yolu gösteriyor, ‘Ey inananlar birlikte ve barış içinde yaşayınız’ emri çok önemlidir ve kılavuzumuz bu olmalıdır” şeklinde surelerden örnekler verdi. İnsanların birbirlerine zulum yapmaması gerektiğine değinen Bedirhanoğlu, gerçekleştirilen barışın Hakkari’den Ortadoğu’ya doğru büyük bir Kürdistan ailesini etkileyeceğini aktardı.
Aşiretlerin ileri gelenlerinden Osman Zeydan, heyetlere teşekkür ederek başladığı konuşmasına “Biz kocaman bir aileyiz” dedi. Zeydan, “Hepimiz kürdüz, davamız aynıdır, kardeşiz, farklı bir mücadelemiz yok mücadelemiz aynıdır, partimiz aynıdır, Önderliğimiz aynıdır. Aşiretçiliği bir yana bırakalım. Bizi çok şey birleştirirken bir tartışma bölemez, çatıştıramaz” şeklinde konuştu.
Orhan Piruzbeyoğlu, bir yurttaşın yaşamını yitirdiğini aktarırken, yaralananlara şifa dileklerinde bulundu, DTK-DBP heyetine ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın görüşme notlarında Hakkari’ye verdiği öneme dikkat çekerek teşekkürlerini sunan Piruzbeyoğlu, korucuların ellerinden silahların alınmasını arzu ettiklerini aktardı.
Mustafa Er’in ailesi adına konuşan Abdurrahman Er yaşananların bir an önce unutulmasını arzu ettiklerini aktararak, “Üzülüyoruz çünkü Hakkari’yi böyle görmek bize acı veriyor, aile olarak düşmanlık gütmüyoruz” şeklinde konuşarak sağduyulu yaklaştıklarını aktararak üzüntülü olduklarının altını çizdi.
“Herkesin aklını başına alması gerekiyor, bizler kardeşiz öncelikli olarak bunu unutmamalıyız” diyen Mehmet Adıyaman’ın ardından İsmet Ölmez söz alarak “Unutmayalım Pinyaşini, Ertoşi diye bir şey yok bizler aynı halkın çocuklarıyız. Bizler artık yetkisiziz tüm irademiz DTK’ya aittir” şeklinde konuştu. Aşiret ileri gelenlerinden Aziz Deniz son olarak konuşarak, “Yıllarca aynı topraklarda yaşadık ve birbirimizle birlikte yaşamaya barış içinde devam edeceğiz. Üzgünüz ve üzüntülüyüz. Giden geri gelmeyecek fakat yaşasın barış kahrolsun aşiretçilik zihniyeti ve bizi birbirimize düşürmeye çalışan provokatörler” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmasında sık sık sure, ayetlerden örnekler verirken, “Kutlu barışımız hayırlı olsun. İnsanlar onuru ve hakları açısından hiçbir ayrım güdülmeksizin eşittir. İnsanlığa beşiklik yapmış bir coğrafyada böylesi tartışmaların barış ile sonuçlanması ne mutlu” diye konuştu. Gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında küçükten büyüğe bir çok sorunla karşılaştıklarını aktaran Baydemir, “Tüm ileri gelenlerimizin ortak kanaati vardı o da şuydu; bu olayın yaşanmasında hepimizin payı var şeklinde oldu. Bu olay hepimizi ortak eseridir” dedi. Baydemir çıkan çatışmalar sırasında yaşamını yitiren Mustafa Er isimli yurttaşın ailesine şükranlarını sunarak, barışın tesisinde sağduyulu yaklaşımları nedeniyle önemli yol katettiklerini aktarırken, “Acılarını içlerine gömerek, başkalarının da kendileri gibi bir acı yaşamasını istemediler ve barış için çaba gösterdiler” dedi.
‘Hakkari’deki barıştan Ortadoğu da nasibini alsın’
Hakkari’de gerçekleştirilen nihai barışın olumlu etkisinin tüm Ortadoğu coğrafyası için geçerli olması temennisinde bulunan Baydemir, “Kürdistan’ın dört parçasından, kan gölüne dönen Ortadoğu bu olumlu havadan umuyoruz nasibin alır. Barıştan herkes memnun olur. Geçmiş geçmişte kaldı ve artık burada yeni bir sayfa açıyoruz, yolumuz kardeşlik ve barış yoludur” dedi. Baydemir bir bayram arifesinde olduklarını hatırlatarak, bölgedeki binlerce ailenin çocuklarını kaybetmesi nedeniyle üzüntüyle karşıladıklarını fakat, barış sebebiyle de olsa Hakkari’nin bir nebze de olsa mutlu bir bayram geçirmesini istediklerini aktardı.
İftar yemeğinde söz alan herkes konuşmaları sırasında, barış, kardeşlik mesajları verirken, konuşmaların ardından iftar saatine değin melleler dualar okudu. Birlikte açılan iftarın ardından ise iki aşiret mensubu üyeleri birlikte el ele poz verirken, teravih namazını da birlikte kıldı. / Firatnews
Hakkari'deki aşiretler bayrama barış içinde girdi
Hakkari'deki aşiretler bayrama barış içinde girdi
ŞemdinliHaber ŞemdinliHaber
Güncel
Hakkari’de 18 Temmuz’da iki aşiret mensubu gençler arasında çıkan tartışmanın çatışmaya dönüşerek kentte gelişen olayları sonlandırmak için DTK ve DBP heyetlerinin yaptığı arabulucuk sonucu iki aşiret üyeleri dün akşam iftar yemeğinde bir araya gelerek barıştılar.