ŞemdinliHaber

HDP'li Abdullah Zeydan Şemdinli Akbal köyündeki olayı sordu

Güncel

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan Şemdinli ilçesine bağlı kir köyde askerlerin rastgele sivil bir minibüse ateş açması olayını İçişleri Bakanı Öztürk'e sordu.

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

17 haziran günü Yüksekova-Şemdinli karayolunun 15. kilometresinde bulunan Akbal (Soranser) Köyü'nde kaçakçılara ait olduğu iddia edilen bir minibüse askerler tarafından ateş açılması olayını İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e soran HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, soru önergesinin girişinde, yerel kaynaklar, görgü tanıkları ve STK’ların olayla ilgili iddialarına yer verdi.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, "İddialara göre, askerlerin hiçbir ikaz veya uyarıda bulunmadan olay yerinde bulunan herkesi hedef gözetmeksizin silahla taradığı yönünde olmuştur. Açılan ateş sonucu Deniz Akbaş, Sıtkı Fırat ve Bahri Yılmaz isimli 3 vatandaş yaralanmıştır. Saldırıda ciddi bir şekilde yaralanan Bahri Yılmaz adlı vatandaş Durak Karakolu’nda adının Fatih olduğunu öğrendiği rütbeli bir askerin kendilerini açıkça ölümle tehdit ettiğini basın yoluyla birinci ağızdan aktarmıştır. Yine Bahri Yılmaz, kendisine Durak Karakolu’ndaki rütbeli askerlerin tarafından “emirleri İçişleri Bakanı’ndan aldık, hepinizi burada tararız, sağ çıkamazsanız!” dendiğini ve ardından silahla tarandıklarını iddia etmiştir. Durak Köyü’yle ilgili olarak basında çıkan ve 3 vatandaşımızın yaralanmasına neden olan bu vahim mevzunun ve görgü tanıklarınca iddia edilen insan hakkı ihlallerinin Barış ve Çözüm Süreci’nin ruhuyla hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Zeydan İçişleri Bakanı Öztürk'e şu soruları sordu:

- Durak Karakolu daha önce benzer iddialar nedeniyle bakanlığınızca herhangi bir denetlemeye tabi tutulmuş mudur? Tutulduysa, bu denetlemenin sonuçları nelerdir?

- Askerlerin hiçbir ikazda bulunmadan halka rasgele ateş açtığı ve yaralananların olduğu yönündeki iddialar tarafınızca araştırılmış mıdır?

-Yaralıların, olay esnasında köylerine yolculuk ettikleri ve olaydan haberdar olmadıkları halde askerlerce rasgele tarandıkları bilgisini yerel gazeteler vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşmışlardır. Benzer konularla sık sık gündeme gelen Durak Karakolu yetkililerinin Barış ve Çözüm Süreci’nin en fazla desteklenen bu bölgede olası provakasyonlara zemin vermemek için gereken özeni gösteriyor mudur?

- Vatandaşların kendilerini her fırsatta tehdit ettiğini iddia ettiği Melih, Fatih ve Nihat adlı rütbeli askerler kimlerdir? Bakanlığınızca tanımlanan görevleri var mıdır? Varsa nelerdir?

- Durak Karakolu'nda görevli ve isimleri yukarda geçen rütbeli askerlerin bölge halkına sık sık psikolojik ve hatta fiziksel şiddette bulunduğu iddiası ile ilgi herhangi bir hukuki işlem veya denetleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, hangi işlemler yapılmıştır ve sonuçları nelerdir?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.