ŞemdinliHaber

İnşaat işçilerinin soğukla mücadelesi

Güncel

Van’da sabahın erken saatlerinde işbaşı yapan inşat işçileri, dondurucu soğuktan korunmak için tenekeler içinde ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

 Van'da gün doğumuyla birlikte işbaşı yapan inşat işçileri, hava sıcaklığının eksi 15 dereceyi gördüğü kentte gün batımına kadar evlerine çalışıyor. Dondurucu soğuklardan etkilenmemek için inşaatın her tarafında tenekeler içinde ateş yakarak ısınan emekçiler, bir yandan çalışırken diğer yandan da soğuklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. 

KARANLIK ÇÖKENE KADAR ÇALIŞIYORLAR

Sabah saatlerinden karanlık çökene kadar çalıştıklarını belirten işçilerden 44 yaşındaki Emrah Kaday, "Çalışmak zorundayız evlerimize ekmek götürmek için. Kiradayım çalışmazsam kiramı da ödeyemem. Buradaki işimiz bitti ama kerestelerimiz kaldı. Onları da götüreceğiz, başka yerde yeninden başlayacağız. Bu dönemde çalışmak zor ama başka bir işte gelmez elimizden" dedi.

Soğuk havalardan korunmak amaçlı tenekeler içinde yaktıkları ateşle ısınmaya çalışan işçilerden Musa Dölek, evlerine ekmek götürmek için mücadele temek zorunda olduklarını anlattı. Havaların gittikçe soğuduğuna söyleyen Dölek, "Zor oluyor bu şartlarda çalışmak ama çalışmak zorundayız. Havalar gittikçe de soğuk oluyor, işte bizler önlem almaya çalışıyoruz. Gördüğün gibi ateş yaktık başında hem çalışıyor hem de ısınıyoruz ama bu da çok fayda etmiyor" dedi.

OKUL HARÇLIĞINI ÇIKARIYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) okuyan işçilerden 22 yaşındaki Mahsun Akar ise okul harçlığını çıkarmak  için çalıştığını dile getirdi. Kış şartlarında inşatta çalışmanın zorluklarını anlatan Akar, "Boş günlerimde ve hafta sonu gelip çalışıyorum. Sabahtan akşama kadar bu soğukta çalışıyoruz. Aileme ya da başka birilerine yük olmamak için gelip çalışıyorum. Bizim masraflarımız çok oluyor, burslar da yetersiz kalıyor. Benim ailemin de geneli inşatta çalıştığı için bende inşatta çalışıyorum. İnşatta çalışmanın zorlukları var. Her an düşüp ölme ihtimali de var. Dikkatli olmanız gerekir. Yazın sıcaktan çalışamaz duruma geliyoruz, kışın ise soğuktan. Ama mecburuz. Ateş yakıyoruz ama yine ısınamıyoruz" dedi. / Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.