ŞemdinliHaber

Kayıp yakınları 20 yıl önce kaybedilen Aydınlar’ı sordu

Güncel

İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu hafta 1994 yılında İstanbul’da kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın kaybediliş hikayesi anlatıldı.

İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu hafta 1994 yılında İstanbul’da kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın kaybediliş hikayesi anlatıldı. Aydınlar’ın teyzesi Nuray Mercan Barçin, 20 yıldır Cüneyt Aydınlar’dan bir haber alamadıklarını belirterek, “Gözaltında yer göstermeye götürülürken ‘kaçtı’ dediler. Oysa görgü tanıkları vardı ve hiçbir şekilde ayakta duramadığını söylüyorlardı. Nasıl o şekilde kaçabilir?” diyerek, Aydınlar’ın akıbetinin ortaya çıkarılmasını istedi.


İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 264’üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Eylemde "Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler" yazılı pankart açılırken, kayıpların fotoğrafları taşındı.

Eyleme İHD Amed Şubesi yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, TUHAD-DER, Barış Anneleri Meclisi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kayıp yakını katıldı. Bu haftaki oturma eyleminde kaybedilişinin yıldönümü vesilesiyle, 1994 yılında İstanbul’da kaybedilen Cüneyt Aydınlar’ın çok sayıda yakını ve arkadaşı, Aydınlar’ın fotoğraflarıyla oturma eylemine katıldı.

Oturma eyleminde ilk olarak konuşan İHD Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 264 haftadır devlet yetkililerine seslendiklerini belirterek, “Her seferinde burada kayıplarımızın olduğunu haykırıyoruz. Bu kayıplar kendiliğinden kaybolmadı. Bir dönem özellikle devletin içerisindeki bazı kesimler bu insanları evlerinden, köylerinden, işyerlerinden, tarlalarından alıp götürdü ve yok ettiler. Şimdiye kadar ne failleri bulundu, ne cenazeleri ortaya çıktı” dedi.

Devletin arşivlerinde bu kayıplara ilişkin kayıtların olduğunu vurgulayan İnceören, “Bunları yapanların hepsi belli. Biz de artık yeter diyoruz; o arşivleri ortaya çıkarın, hakikatleri araştırma komisyonu kurun ve o komisyon kaybedilenlere, faili meçhul cinayetlere ilişkin kayıtları arşivlerden çıkarıp hakikatlerin ortaya çıkmasını sağlasın” diye konuştu.

İnceören’in ardından 10 Şubat 1994 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan, 28 Şubat’ta yer göstermeye götürüldüğü sırada ‘kaçtı’ denilen, en son beraberinde gözaltına alınan görgü tanıklarının 2 Mart’ta gördüğü ve o tarihten itibaren kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar’ın kaybediliş hikayesi teyzesi Nuray Mercan Barçin tarafından anlatıldı.

Barçin, 20 yıldır Cüneyt Aydınlar’dan bir haber alamadıklarını belirterek, “Cüneyt polis tarafından gözaltına alındı. Yer göstermeye götürülürken ‘kaçtı’ dediler. Bizler hiçbir şekilde kaçabilecek durumda olmadığını biliyoruz. Orada görgü tanıkları da vardı. Zaten ayakta duracak durumda değilmiş. Nasıl o şekilde kaçabilir? Yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kaldı. Onun kaybedilişinin 20’inci yılı. Biz onu istiyoruz, sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Biz onu hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Ondan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Cüneyt Aydınlar ve tüm kayıplar için 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.